een alternatief voor 'de waan van de dag'

15 augustus: Macbeth in het bos.

“Wat moet ik hier nou van opschrijven…..!”

Glossy ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum.

Het is zaterdagavond 14 augustus 23.30 uur; we zitten in de auto met Carlijn en Wim  op de achterbank.
We hebben in het openluchttheater in Diever de voorstelling Macbeth & Comedy of Errors gezien met ons hele gezin. 
Wim had in december 2019 al 8 kaarten geregeld voor augustus 2020 , maar we weten allemaal dat dat hele seizoen niet door kon gaan. 
Wij hoorden dus bij ’the lucky ones’ die deze voorstelling mochten zien. 

Twee totaal verschillende stukken van William Shakespeare gecombineerd op een avond.  Alle acteurs spelen een rol in het ene én in het andere stuk. 
De avond begint én eindigt met de Comedy of Errors en daartussen in zit het dramatische stuk over de Schotse koning Macbeth die de mensen die hem op de weg naar  zijn koningschap voor de voeten lopen vermoordt. 

Wat een indrukwekkende voorstelling. Geboeid  heb ik zitten kijken naar wat er op het podium gebeurde.  Je hebt het gevoel dat je er midden in zit.  Van links en rechts komen de acteurs aanlopen Hele legers worden neergezet, uitgebeeld door drie of vier soldaten.  Er gaan veel mensen dood, die vervolgens met een soort lift naar de hemel gaan. Er werd veel gelachen, maar er waren ook emotioneel geladen scenes. En ik was even echt bang! Alle muziek stopte, alle lichten gingen uit en we zagen even helemaal niks. We hoorden alleen het gestamp van voeten op de houten vlonders naast, voor en achter ons. Oorlog!

Ondertussen zit je op een hard, houten bankje in het bos met een extra jas aan en een dekentje om je benen.
Met ondertussen meegebrachte lekkernijen die door de rij worden doorgegeven en een halve rookworst in de pauze. 
Om 23.00 uur was de voorstelling afgelopen; het slot was nog een heel spektakel met veel dans en muziek. 
“Wàt mooi! Wàt spectaculair! Wàt bijzonder!” riepen we tegen elkaar.
Een beetje leeg zaten we daarna nog even te wachten of er écht niks meer kwam en daarna liepen we met ons hoofd nog vol beelden en geluiden naar de uitgang. 

“Wat moet ik hier nou van opschrijven!”
Carlijn vond dat ik de goed geënsceneerde  sfeerwisseling moest beschrijven als Comedy of Errors  overgaat in Macbeth en andersom. 
In het koningsdrama zijn de kleuren donkergroen en donkerblauw; dit wordt versterkt door de uitgekiende belichting.
De comedy speelt zich af in pasteltinten en is veel lichter van toon, dat zie je en dat voel je. Ronduit spectaculair was het moment waarop het afgehakte hoofd van de koning weer begon te praten… 

En verder schieten woorden gewoon te kort. 
Je moet er heen, je moet zelf in dat bos gaan zitten,  je moet het zien en je moet het ervaren. 
Met de beperkte kaartverkoop door corona lukt dat dit jaar waarschijnlijk niet, maar voor alle mensen die het moeten missen en het wel graag willen zien is er dit jaar op twee avonden een live stream: op 20 augustus en 4 september. Je  kijkt op die datum  live mee op je eigen computer/tv. Dat is compleet met inleiding, interviews en een kijkje achter de schermen. Interesse?
Hierbij een link naar de website van het Shakespearetheater Diever. 

Maar volgend jaar dus allemaal naar Diever. 
Voor de liefhebbers: hierbij een link naar de kleine reportage die RTV-Drenthe maakte over de voorstelling van dit jaar. 
Nog meer weten over deze voorstelling? Wat ik allemaal niet in één blog kan vervatten lees je in deze recensie uit de Theaterkrant

Vorige

14 augustus: Plankje Lekkers.

Volgende

16 augustus: Meer dan zingen.

  1. Sijnie

    Wij hebben aan het begin van dit seizoen genoten van deze geweldige, indrukwekkende voorstelling. Samen met twee van onze kinderen. Zij hadden nog kaarten kunnen bemachtigen voor een try-out. Wij zijn al een keer meer geweest. Het is altijd weer bijzonder wat dit toneelgezelschap op de planken weet te brengen. En dan het sfeertje, in het bos op bankjes met zelf meegebrachte kussens en dekentjes en een tas met hapjes en drankjes. Zeker de moeite waard! Geweldig!

  2. Wimmy

    Een geweldige ervaring vonden wij …alles werkt mee , zelfs de vogels die er rondvliegen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén