Vrijdagmiddag heb ik altijd een uur FysiYoLates bij Trijntje Hagenauw: een combinatie van yoga, pilates en fysiotherapie.
Iedere week doen we iets anders; vrijdagmiddag was het deel ‘ontspannen’ na de oefeningen wat langer dan anders, want Trijntje deed Yoga Nidra met ons.
Als je op internet zoekt met de term Yoga Nidra vind je allerlei sites waar informatie over deze vorm van ontspannen op staat.
Met een beschrijving van wat we hebben gedaan zal ik proberen om het uit te leggen.

Ik lig op mijn rug op het matje en doe mijn ogen dicht.
Het lijkt alsof je slaapt, maar je geest is nog wakker; ik zit in het schemergebied tussen slapen en wakker zijn.
Ondertussen hoor ik Trijntje praten.
In het begin ligt de aandacht bij de ademhaling en op een gegeven moment vraagt ze ons om diep in te ademen en op een uitademing alle zorgen los te laten.
Ze zegt zinnen als: “Ik blijf helder en alert” en geeft ons kleine opdrachten.
Ze gaat bijvoorbeeld met ons ons hele lichaam langs: concentreer je op je linkervoet, enkel, tenen….etc.”
Trijntje zegt een paar keer achter elkaar: “Ik leef rustig en kalm en mijn lichaam herstelt zich vanzelf”.
Vervolgens krijgen we de opdracht om achteruit te tellen vanaf 27, steeds op een uitademing één naar beneden.
Drie keer is dat de opdracht en drie keer kom ik niet bij 1.
Mijn gedachten dwalen af; ik blijf niet helder en alert.
Als ik me weer bedenk dat ik naar beneden moet tellen denk ik: waar was ik ook maar weer… lukraak begin ik weer bij een cijfer, maar na vier of vijf nummers soes ik al weer weg.
Trijntjes stem haalt me er steeds weer bij, maar als ik aan het eind van de oefening weer in het hier en nu wordt geroepen blijkt dat ik het laatste stukje heb gemist. Iemand had het over een ‘mooie kamer’ waar ze in kwam: ik heb geen kamer gezien.
Is niet erg. Het heeft wel geholpen, want mijn hoofd zat tjokvol met mail, Christmascarolkoor, flyer maken en weihnachtsmarkt. Wie moet ik nog bellen, wat moet ik nog regelen met de kerk…. het was na deze ontspanningsoefening helemaal weg. En het kwam niet weer terug toen ik weer thuis kwam; ik ging lekker naar de bibliotheek, maakte het eten klaar en na het eten ging ik naar een bijzonder Sinterklaasfeest. Blog volgt.

Uit mezelf zou ik niet naar Yoga Nidra gaan. Als ik de internetinformatie lees vind ik mezelf daar veel te nuchter voor; dat ik zo ‘leeg’ uit de sessie kom verbaast mijzelf.
Daarom ga ik al meer dan vier jaar op vrijdagmiddag naar Trijntje. Het houdt mijn lijf soepel en het helpt me door mijn eigen vooroordelen heen als het gaat om dit soort dingen.

Meer lezen over de avonturen bij Trijntje?
Hierbij een link naar het vorige blog over FysiYoLates >>>
Onderaan dat blog staat weer een link naar voorgaand verslag.