Een tijdje geleden stond er in het Dagblad van het Noorden een interview met Jeroen Windmeijer, een schrijver en docent wereldgodsdiensten en maatschappijleer.
Kennelijk vond ik het een interessant verhaal, want ik schreef op het ‘wat-moet-ik-nog-lezen’-briefje in mijn bibliotheek-abonnement de titel ‘het Paulus-labyrint’ en de naam van de schrijver.

Vervolgens vergat ik het weer: schrijver, boek én bibliotheek.
Voor de kerstdagen bedacht ik dat ik voor mijn vakantie nog wat boeken moest halen van de bieb.
In mijn abonnement vond ik het briefje met de naam van het boek.
Het boek over Paulus vond ik niet, maar wel een ander boek van zijn hand: Het Isisgeheim.
Het is niet door hem alleen geschreven: het is een samenwerking met Jacob Slavenburg, die al boeken heeft geschreven over vroegchristelijke stromingen en hermetica.

Het boek speelt zich voor een groot deel af in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden; men is bezig met de voorbereidingen van een nieuwe tentoonstelling  ‘Goden van Egypte‘.
De Italiaanse conservator Arianna Esposito ontdekt dat zich in een gouden beeldje van de godin Isis een eeuwenoud opgerold stukje papyrus bevindt.
Is het een geheim recept?
Waarom hebben ineens zoveel mensen daar belangstelling voor, o.a. Big Pharma, een grote speler op de geneesmiddelen markt?
Arianna en collega Thijs proberen het mysterie te ontrafelen, daarvoor moeten ze naar Oxford, waar blijkt dat er nog meer kapers op de kust zijn: een hermetisch genootschap uit Engeland.

Jeroen Windmeijer wordt wel de ‘Dan Brown van de Lage Landen’ genoemd.
Dat snap ik heel goed; het doet inderdaad denken aan de verhalen die we hebben gelezen over Robert Langdon.
De hoofdstukken in deze thriller zijn kort en ze houden steeds op bij een soort cliffhanger: je bent zo benieuwd hoe het verder gaat, dat je steeds maar door blijft lezen.
Ondertussen kom je van alles weten over de goden-verering in het oude Egypte en over de hermetica. Dat zijn filosofische, religieuze en esoterische teksten uit de laatste drie eeuwen voor Christus, beschreven door de wijsgeer Hermes Trismegistus. Verder geeft het boek een inkijkje in de wereld van het grootkapitaal: je leest over de échte grote jongens (wereldwijde wapenhandel, steekpenningen en schimmige deals) en hun decadente wereld, waarin op een leven meer of minder niet wordt gekeken.
De maatschappijkritiek sijpelt, als je goed leest, tussen de regels door. Tussen diezelfde regels door proef je ook de liefde van de beide auteurs voor hun vakgebied: oude verhalen, oude teksten, wijsheden, het komt allemaal voorbij. Als je van geschiedenis houdt is het een fijn boek.

Het verhaal wordt goed verteld, maar komt hier en daar wat ongeloofwaardig over en soms is het wat te uitgebreid in de beschrijving van esoterische teksten, dat had wat mij betreft soms wel wat korter gekund. Je hoeft niet alles zo omstandig uit te leggen, het haalde soms de vaart wat uit het verhaal.
Op de achtergrond speelt ook nog de romance tussen Arianna en Thijs, wat mij betreft het minst interessante deel.
Het is een beetje een thriller, het is een beetje een roman, maar de nadruk ligt in dit boek toch echt op geschiedenis.

Tot mijn grote genoegen vond ik op de Roder Boekenmarkt een exemplaar van ‘het Pauluslabyrint’.
Dat ligt al een maand vanuit de kast naar mij te lonken……
Naschrift: inmiddels heb ik het uit, hierbij een link naar een blog over ‘Die moeilijke Paulus.