een alternatief voor 'de waan van de dag'

3 februari: Gezusters. Drie? Of zeven?

“Wat weet je van de zeven zussen?”
Dat vroeg Philip Freriks gisteravond in ‘de Slimste mens’ aan Janke Dekker.
“Een café of een kroeg in Groningen? Iets met studentenverenigingen?”
Meer kwam er bij Janke niet uit. Kandidaat Erik dacht dat het de zussen van de zeven dwergen waren en Haroon dacht dat het een gebergte in Engeland was.
Geen van de drie deelnemers kwam op de succesvolle boekenreeks van Lucinda Riley waar deze website een apart hoofdstuk aan heeft gewijd.
Na die vraag ging het nog even over de Drie Gezusters in Groningen. “Maar dat zijn er maar drie” vertelde Freriks, die als kind ‘ien Stad’ woonde.
Dat is toch een hele mooie vorm van reclame voor de beroemdste kroeg van Groningen! Zegt ook iets over hun naamsbekendheid.

Iedere avond zitten Gerard en ik na het Journaal én het Watersnoodjournaal klaar voor de aflevering van de Slimste mens; het is één van onze favoriete televisie programma’s.
We hebben de afgelopen week genoten van de deelname van de Vlaamse Erik van Looi; hij was de smaakmaker waar we al een tijdje  op zaten te wachten.
Hij was geopereerd aan zijn oog, maar zat diezelfde avond doodleuk met ooglapje op en een pleister op de plaats waar het infuus had gezeten weer op zijn kandidaten-plaats.
Droogkloterig grappig en bloedfanatiek te zijn. Zat opzichtig te flirten met Janke Dekker en zat ontzettend te genieten van het spelletje en de entourage.
Gisteravond klapte Maarten uit de school. Hij was gevraagd om een slechterik te spelen in The Passion. Dat had hij geweigerd; waarom verbaast ons dat nou niet. Hij vindt die hele Passion niks. “Ik denk dat de here niet heeft gezongen op weg naar het kruis.”

Wat dit seizoen nieuw is, is De Slimste Podcast*.
Ik ben al verkocht.
Napraten met Bram Douwes en een kandidaat uit voorgaande jaargangen en een kleine toelichting van Nynke de Jong op een feit uit ons collectieve verleden.
Ze bellen met afvallers en bespreken de afzonderlijke afleveringen.
Heerlijk. Ze zeggen dezelfde dingen die Gerard en ik ook tegen elkaar zeggen.
“Dat ze dat nou niet weten!’
“Die galerij is veel moeilijker dan die vorige, dat is eigenlijk niet eerlijk..”
“Ja hoor, hij laat zich er onder zakken!”
Je komt ook te weten wat deelname aan ‘de Slimste mens’ voor de kandidaten heeft betekend, hoe zenuwachtig ze waren en hoe leuk men het heeft tijdens de opnames.

Deze week was de laatste reguliere spelweek, volgende week is de finale.
Wij missen geen aflevering en ik mis ook geen podcast.
We krijgen het er nog druk mee volgende week, want vanaf maandag 6 februari begint Herman ook weer met ‘Met het mes op tafel’.
En…… het is dan ook week van jaren ’60 op Radio 5: ik kijk er naar uit!

* Ook luisteren? Hierbij een link naar hun pagina naar de website van NPO1/KRO-NCRV, waar je alle afleveringen kun beluisteren.
Je vindt hem ook op Spotify en op Apple- en Google Podcasts.

Vorige

2 februari: Soepkippenweer.

Volgende

4 februari: Nu nog?!? – 17 Hij komt niet mee.

  1. Willem

    De eerlijkheid gebiedt me ook om toe te geven dat ik niet het flauwste benul had wat de zeven gezusters waren en ook van de 3 gezusters had ik nog nooit gehoord. Nou is mijn opleiding weliswaar vrij uitgebreid geweest, maar wel altijd vakgericht.
    Je merkt, naar de slimste mens kijk ik ook graag en geniet ook erg van onze ‘nationale mopperkont’ Maarten van Rossem.
    Ben het met je eens dat Erik van Looi een aanwinst is in het deelnemersveld. Hij kent de klappen van de zweep waarschijnlijk als weinig anderen en weet er ook een beetje losse sfeer in te brengen, waar zelfs de onverstoorbare Maarten van Rossem wel eens bij ontdooid en dan ook zijn humoristische kant laat zien. Alleen het onzinverhaal over de lezing die hij te midden van een kring koeien had gehouden , was wel een schoolvoorbeeld van iets opleuken. Een kudde omsingelt je van nature. Misschien nog een beschermingsmechanisme uit de oude oertijd?
    Maar het zij hem vergeven, hij is niet op een boerderij opgegroeid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén