“Wat wil je hebben voor je verjaardag?”
Mijn moeder kon dan zo heerlijk nuchter zeggen: “Niks. Ik heb alles al.”
Op haar verjaardag kwamen haar broers en zussen (voor zover nog in leven), de buren en wij, haar kinderen en kleinkinderen.
Voor haar was het grootste plezier op zo’n dag dat iedereen er was.
Stond ze met haar zus Trina te giechelen in de keuken met een glaasje advocaat met enorme toefen slagroom er op.
Samen aan tafel (stamppot met twee soorten worst of lekker wat van de Chinees) en genieten van het gezelschap van iedereen die haar lief en dierbaar was, de mensen bij wie ze zich op haar gemak voelde.
En dit alles natuurlijk in haar eigen streektaal waarin ze zich het gemakkelijkst uitdrukte.

Wat geef je iemand die alles al heeft?
Van de ‘Time-management-kalender’ die wij vroeger ooit eens als scheurkalender in de wc hadden hangen vond ik laatst het blaadje van 19 april van dat jaar terug.
Daarop stond een hele leuke tip die ik nog eens in praktijk ga brengen.

Een mevrouw die Ellen heet zegt “Ik vind het elk jaar weer moeilijk om te bedenken wat ik hebben wil voor mijn verjaardag. Dit jaar wist ik het wél: ik heb aan al mijn vriendinnen wat TIJD gevraagd. Daar heb ik namelijk een enorm gebrek aan: ik loop altijd te jakkeren. Het perfecte cadeau dus. 
En wat was ik blij  met de tijd die ik kreeg. 
Mijn ene vriendin heeft een fotoalbum van mijn vakantiefoto’s gemaakt, iets waar ik zelf maar moeilijk aan toe kom. Een volgende heeft me geholpen een kast in te richten en weer iemand anders heeft mijn planten verpot. Het werd een soort klusmiddag, maar wel een hele gezellige. Aan het einde van de dag zijn we samen uit eten gegaan. Ik zou het zo weer doen!”

Ik heb mijn moeder destijds ook vaak tijd gegeven.
Een dagje met haar naar haar schoonzus.
Samen naar het tuincentrum voor zomerbloemen op haar platje.
Zomaar een middag naar Beilen of Assen, even winkelen en een patatje eten.
Even naar Meintjes en de slager, samen koffiedrinken en genieten van oude foto’s kijken.
Het kan zo simpel zijn; cadeaus  als tijd en aandacht zijn onbetaalbaar.

Dus als ooit eens iemand in jouw omgeving geen cadeau weet te bedenken: geef hem of haar een stukje van jouw tijd!