een alternatief voor 'de waan van de dag'

20 november: Omgekeerde collecte.

“Noach was de eerste klimaatvluchteling.”
Die quote van dominee Sijbrand van Dijk las ik in de aankondiging van de ‘Ik zie jou’-viering van gistermorgen; het zou een groene dienst worden.
Altijd leuk, zo’n speciale viering.
Het was trouwens een dikke rotzooi in onze anders zo keurige kerk: overal lag afval!
Dat moesten we eerst met elkaar opruimen. Op het podium stonden een aantal dozen waarin we het afval GESCHEIDEN konden inleveren.
Daarna was er een quiz met vragen als “Je wilt naar Londen. Hoe ga je?
a. Met de trein b. Met het vliegtuig c. Je gaat niet.
We moesten in grote groepen overleggen over het antwoord. Dat lukte eigenlijk niet, maar dat was ook niet erg. Het ging erom dat je met elkaar in gesprek ging over vragen die betrekking hebben op milieu en klimaat.

Het ging niet alleen over Noach, maar het was ook Micha-zondag.
Daarvoor was aandacht tijdens de collecte.
‘Niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God’
Deze woorden van de  profeet Micha zijn nog steeds actueel, maar wat betekent deze opdracht in onze tijd concreet?
Het antwoord op die vraag kwam in de preek: DOE in ieder geval IETS!
Doe kleine dingen en vraag je daarbij niet af ‘wat heeft het voor zin als ik de enige ben…’ en ‘wat heeft het voor zin als men in China…’.
Eet één of twee dagen in de week geen vlees. Gebruik je auto eens wat minder. We zijn allemaal verantwoordelijk en we mogen ons niet verschuilen achter ‘de ander’. Wat doe jij? Zet die eerste stap!

We kunnen daar gelijk deze week al mee beginnen, want de diakenen gingen gistermorgen rond met een omgekeerde collecte: je hoefde niets in de collectezak te doen, maar je mocht er iets uithalen.
Er zaten briefjes in met ‘dingen die je kunt doen’.
Gerard moest deze week iedere dag een stuk zwerfafval van de straat halen en in de prullenbak doen en ik mag maximaal 5 minuten douchen deze week. Meer weten over deze collecte? Hierbij een link naar de website Micha Nederland. Daar vind je ook de andere tips.
Was er geen gewone collecte? Jawel….. bij de uitgang.

Aan het eind van de viering zagen we een regenboog op de beamer verschijnen en een regenboog betekent: appeltaart.
We kregen allemaal een stuk appeltaart bij de koffie: wat een verrassing! Bij deze: compliment voor de bakkers, het was heerlijk.
Na de viering sprak ik nog even met nicht Lianne die ook tevreden was over de dienst, maar ……. ze had het wel jammer gevonden dat bij het lied ‘Ken je dit verhaal’ over Noach de bijbehorende clip niet vertoond was: die maakt het juist zo leuk!
Als bonus bij deze website dus een link naar de clip: kijk, luister en geniet.
Mocht je je afvragen wat er op de afbeelding staat bij dit blog: de kinderen hadden van plastic afval zeedieren gemaakt en een stukje zee gecreëerd!
Lianne maakte deze korte video-met-fragmenten van alle activiteiten rondom deze Ik zie jou-viering:

Vorige

19 november: Chinees.

Volgende

21 november: Gaar.

 1. Willem

  Dat zijn heel andere kerkdiensten dan ik me herinner uit mijn jeugd. Daar was het, in een benauwde kerk waarin het op een of andere manier altijd stonk, luisteren naar een preek waarvan je als kind het overgrote deel ontging. En na afloop kwamen de broers en zussen van mijn moeder koffie drinken en werd de preek besproken. “Domnee hef wèer mooi preekt” hoorde je dan, maar je moest niet vragen waarover het gegaan was, want dan was ‘niet veur kinder’. Waarom werd een kind dan meegesleept naar de kerk vroeg ik me dan af, want je kon in die tijd niet buiten spelen, of een boekje lezen of iets anders wat je wel mooi vond om te doen. Achteraf denk ik wel eens dat in mijn kindertijd een stevige basis is gelegd voor mijn afkeer tegen lange redevoeringen en preken. Ook als het vakmatige lezingen waren en misschien wel hartstikke belangrijk voor je ‘vakontwikkeling’ waren . Het werkt een leven lang door.

 2. Hendrik Kouwenberg

  Volgens het tijdschrift “Weet.nl” waren er ook dinosauriërs aan boord bij de ark van Noach. Die moesten dus ook de zondvloed overleven. Ook de mammoeten en sabeltandtijgers enz. waren dus present. 🙂

  • Willem

   Op het gevaar af een volstrekt zinloze discussie te openen, maar toch het volgende: Ik heb geleerd dat de dinosauriërs meer dan 50 miljoen jaar geleden uitgestorven zijn en bijna 200 miljoenjaar op deze aardbodem rondgestruind hebben. De zondvloed wordt algemeen rond 2500 v C gedateerd. Dus ten tijde van de zondvloed was de dinosaurus al uitgestorven.
   Kijk, ik geloof echt wel in wonderen en ook in toeval, maar het heeft wel zijn grenzen en een gat van meer dan 50 miljoen jaren is mij te groot voor een wonder. De mammoet is ongeveer 4000 jaar geleden uitgestorven, die kan dus wel aan boord geweest zijn, want die kwamen in ‘model en uitvoering’ voor over de hele wereld volgens de geschiedschrijvers.

   • Ada

    Deze discussie kap ik hierbij gelijk af. Daarbij citeer ik mijn vader: “De bijbel is geen geschiedenisboek, maar een geloofsboek.” Het is de bedoeling dat we iets leren van die oude verhalen en dat we met die kennis iets doen in ons dagelijks leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén