Afgelopen dinsdag kwam het streekblad ‘de Krant’ uit. Daarin stond het Drentse kerstverhaal ‘Op de kloeten’ dat ik dit najaar heb geschreven.
Voor mensen die mij en mijn familie kennen is het wel duidelijk: dit is het verhaal van mijn moeder.
Niet Fenna en Pieter maar Fré en Kees.
En de verkering heette niet Jaap, maar Jan.
Het is niet letterlijk zo gebeurd; hier en daar heb ik het verhaal wat ‘opgeleukt’ en wat dingen bij bedacht, maar in grote lijnen beschrijf ik de laatste jaren van mijn moeder. Als je al langer met mijn dagelijkse schrijfsels meeleest heb je het allemaal al in blogs voorbij zien komen.
Pa overleed in 2008 en Ma in 2017 en ik ervaar bijna dagelijks wat ik schreef in dit kerstverhaal: ‘degene die we liefhebben verdwijnen niet uit ons leven. Ze lopen met ons mee. Ongezien, ongehoord, gemist, maar toch altijd dichtbij en in ons geliefd’.
Hierbij een link naar het verhaal:  Kerstverhaal – Op de kloeten
Woon je niet in het Noorden en heb je wat moeite met het lezen van de streektaal? Dan is er nu de mogelijkheid om dit verhaal door mij te horen voorlezen in een heuse podcast. Echt waar!

De mensen van Media Totaal Noord BV,  de uitgeverij die ‘de Krant’ uitbrengt, hebben vorige week iets nieuws geïntroduceerd: een app van ‘de Krant’ en bij die app hoort ook een podcast. Daarvoor werd ik uitgenodigd om mijn winterverhaal voor te lezen dat ik had ingeleverd voor de podcastserie ‘Winterverhalen’.  Dat was nog een heel avontuur: zat ik daar met een microfoon voor mijn neus mijn verhaal voor te lezen; het woord ‘spannend’ is een understatement. Toen het winterverhaal er op stond kregen we het over het kerstverhaal dat ik dit jaar mocht verzorgen en ze vroegen of ik dat toevallig ook bij me had; ja man!

Wat moet je doen om mijn verhaal te horen? De app van ‘de Krant’ downloaden; je vindt hem in Google Play-store of in de Apple App-store. Op de afbeelding rechts zie je hoe de app eruit ziet; de app heet De Kranten, met als subtitel ‘het nieuws uit jouw regio! Media Totaal Noord BV’.
Als je de app hebt gedownload zie je onderin vier mogelijkheden:
– nieuws
– de Krant
– Podcast
– Agenda
Onder het knopje ‘podcast’ vind je mijn verhaal en daaronder het eerste ‘Winterverhaal’ in de serie, geschreven en voorgelezen door Anne Doornbos.

Dinsdagmiddag was ik natuurlijk razend nieuwsgierig en zocht de podcast op.
Hij stond er al op.
Even later stond ik bij het aanrecht groente te snijden en luisterde ik naar mezelf; in gedachten zag ik mijn moeder zo weer zitten in haar nieuwe appartementje……wát een bijzondere gewaarwording!