Op 11 januari schreef ik over Labyrinthia in het Drents Museum.
Maar het Drents Museum heeft meer in huis dan alleen hun eigen collectie: ze weten telkens weer te verrassen met bijzondere tentoonstellingen uit het buitenland; toen ik er was begin januari heette die tentoonstelling ‘Dacia, het rijk van goud en zilver.’
Voordat ik aan het dwalen kwam in Labyrinthia ging ik ‘Dacia’ bekijken.
Van dat rijk had ik nog nooit iets gehoord of gelezen: het is een vergeten volk uit de wereldgeschiedenis.
Het lag voor een groot deel in wat we nu Roemenië noemen; het rijk heeft bestaan van ongeveer 2000 voor Christus tot 3e de eeuw na Christus.
Oog in oog staan met zulke oude voorwerpen doet iets met me.
Groot voordeel van dat bezoek: ik was alleen en kon me net zo lang aan dingen vergapen als ik zelf wilde.
Alle bordjes gelezen en alle voorwerpen gezien.
Het gebied werd in de loop van de eeuwen door heel veel verschillende culturen beïnvloed: lopend langs de vitrines zag je de vorm van de voorwerpen en de versiering daarvan veranderen in de loop van eeuwen.
Ook toen werd er al heen en weer gereisd tussen de verschillende landen en ook toen had je al mode: we zagen mooie voorbeelden van sieraden die je in de taal van nu ‘must haves’ zou noemen. Op de afbeelding zie je een gouden armband (werd om de bovenarm gedragen) en een rhyton (drinkbeker).
O.a. invloeden van de Griekse, Keltische, en Perzische cultuur waren terug te vinden in de prachtige voorwerpen die we zagen. Ook de Romeinen hadden invloed op de heersende mode in Dacia, maar diezelfde Romeinen zorgden er ook voor dat er een einde kwam aan het oude rijk: van 106 tot 271 na Christus was Dacië een provincie in het Romeinse rijk en was het niet meer een zelfstandig koninkrijk.
In een onderhoudende film van ongeveer 20 minuten leerde ik over koning Boerebista, over de goden die de Daciërs aanbaden, ik zag een machtige rivier die belangrijk was voor de handel en ik zag ruïnes van wat er over is van het machtige rijk. Daarbij realiseerde ik me dat ‘de identiteit’ van de Daciërs bestaat uit heel veel verschillende stukjes van culturen die invloed hebben gehad op het reilen en zeilen in dat land.
Eeuw na eeuw reist de mens over de aardbol en laat overal stukjes van zijn gewoontes en rituelen na.
De huidige wereldbevolking is een smeltkroes van duizenden geslachten aardbewoners; iedere keer als ik weer zo’n mooie tentoonstelling heb bezocht in Assen word ik er even weer bij bepaald.
Wil je nog naar Dacia? KAN DEZE WEEK NOG! Tentoonstelling loopt tm 26 januari.
Interesse in voorgaande tentoonstelling die ik daar bezocht?
Meer dan alleen hun einde uit uit januari 2023 (Pompeï en Herculaneum)
Iran in Assen uit oktober 2018 (Bakermat van de beschaving)
Maya’s, heersers van het regenwoud uit april 2016 (Zuid Amerika vóór de Spanjaarden)
Hier kom ik weg uit oktober 2014 (tentoonstelling ingericht door Daniël Lohues)
Het Drents museum.
Als Drentse ben ik er trots op.
Ben je er nog nooit geweest?
Dan he’j wat mist!
Geef een reactie