11 jaar geleden is op deze dag mijn neef Cor geboren, zoon van mijn broer. Vandaag was hij dus jarig. Ik weet nog dat we elf jaar geleden heel blij waren dat het kindje niet met Kerst of met Oud&Nieuw werd geboren.  Dan was het ook goed geweest natuurlijk, maar dit is beter.

De jaarwisseling staat in onze familie bol van de tradities en die kunnen met een verjaardag op 2 januari gewoon doorgaan. Op nieuwjaarsjaardag ontmoeten wij namelijk onze naaste familie.  ’s Morgens de familie Vrieswijk bij mijn moeder en ’s middags de familie Waninge bij Gerard’s zus in de kantine van hun camping. We bespreken hoe de oudejaarsavond was, wat Youp nu weer allemaal heeft gezegd, wat we daar van vonden, wat er in het dorp is gebeurd en van wat voor ongelukken we hebben gehoord. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Need I say more?

Mijn eigen traditie is dat ik op 2 januari het huis ontdoe van kerstversiering, de kerstbomen ‘ontmantel’ en de kerstzooi weer voor een jaar op de zolder parkeer. Stofzuiger d’r door, opgeruimd staat netjes.  Maar dan is het zo kaal hé? Vanmiddag heb ik iets nieuws bedacht voor het raam. Ik had nog wat van die kleine witte-wijn-flesjes van de Jumbo. De etiketten heb ik er af geweekt en ik heb wat lange stengels skimmia van de struik uit de tuin geplukt.

Vanmiddag zagen we dus de familie Vrieswijk weer, dit keer met mijn broers ‘kouwe kant’. Er is geen sprake van kou op zo’n middag: we heffen samen het glas op de verjaardag én op het nieuwe jaar en hebben het ook met deze schoonfamilie erg gezellig!