Vandaag ging ik weer voor het eerst op de fiets naar m’n werk in Groningen. Dat is 14 kilometer.
Vanmorgen: KOUD!
Maar goed te doen. Al was het wel met een extra trui en handschoenen aan en een sjaal en haarband om (voor de oortjes).

In wat voor jaargetijde ik ook door de Onlanden >>> fiets, (tussen Peize en Groningen), het is altijd prachtig. Vanmorgen was de zon al op en er liep weer van alles door de velden. Een verdwaalde haas. Een troep fazanten. Heel veel soorten ganzen. In een boom zat een dikke buizerd te staren en in een sloot stond een roerloze reiger te vissen. Halverwege de route is een kruising van fietspaden met een ANWB-fiets-routebord.

kraaien DomboOm en op dat bord wonen al sinds jaar en dag twee grote kraaien die zich gedragen als de koningin van het verbrandde bos. Toen ik vanmorgen aan kwam fietsen loerde er ééntje naar mij vanaf het ANWB-bord en de ander hield me in de gaten vanaf de parallelweg. Ze doen niks, ze kijken alleen maar. Het geeft mij altijd een ‘Big Brother is watching you’-gevoel. Mysterieuze beesten. Ze doen me denken aan die kraaien uit de Disneyfilm Dombo. “Als ‘k olifant zien zou die vloog….”

Bij Eelderwolde fiets ik de Onlanden uit en de stad in. Ik kies dan altijd voor een route langs het Hoornse meer, vanmorgen lag het rimpelloos te glimmen in de ochtendzon. Het laatste stukje van de fietstocht gaat dan door de stad. Op de heenweg is er dan vooral forenzenverkeer om me heen (auto’s, fietsen), maar op de terugweg is de stad tot leven gekomen en gebeurt er van alles. Aan het fietspad ligt een FC-Groningen café, waar soms voetbalfans zitten met hun bier en hun bitterballen. Soms luid zingend. Als het goed gaat met de FC hé? Even verderop staat een viskraam waar de stadjers bij goed weer de toestand in de wereld bespreken. En langs het Hoornse meer werd vanmiddag al weer gewandeld en gevist: gezellig.

De grootste verrassing in de stad waren de paarse bermen. De groenstroken tussen de weg en  het fietspad stonden tjokvol paarse krokussen!
Om 07.45 uur zette ik op kantoor m’n computer aan.
Back to business. Maar met de lente al in het hoofd…….