Gisteren vertelde ik dat ik weer voor het eerst dit jaar door de Onlanden ben gefietst. Onland betekent in de boerenfamilie waar Gerard uit komt zoiets als land waar je eigenlijk niks mee kunt. Woeste grond, moerasland, niet geschikt voor bouwland.

Toch is daar in de Middeleeuwen bewoning geweest. Mensen woonden toen, behalve in de winters, op zogenaamde veenterpen. Dat weet ik, omdat er op 1 april 2011 een open dag werd georganiseerd met het thema Archeologie in de Onlanden. Daar had ik wel oren naar. Maar ik trok wel even na of het niet een 1 aprilgrap was……Samen met Carlijn toog ik naar het Total tankstation waar in een ad hoc kantoor-unit een kleine tentoonstelling was ingericht.

Daarna werden we met een trekker tram naar de onderzoekstenten gebracht waar we met eigen ogen de werkzaamheden mochten bekijken. Op dat soort momenten heb ik altijd het gevoel dat het beroep management assistent toch minder goed bij mij past. Men liet zien hoe de afgegraven grond werd gezeefd, hoe men de fragmenten dateerde en hoe je aan de verschillende kleuren van de aardlagen al een heleboel kunt afzien. Fascinerend!

Fietsend door het gebied probeer ik me wel eens voor te stellen hoe het geweest moet zijn om toen op zo’n terp te wonen. Van de archeologen begrepen we dat het een hard leven geweest moet zijn. Voor wie meer wil weten over deze veenterpen, hierbij een link naar een pdf-bestand met meer informatie >>>.