Oeoeh! Maar nou had ik een mooi boek! Het is al uit. Binnen twee weken. Voor iemand die zo met z’n vrije tijd woekert als ik is dat een record.
Voor mijn verhaal met deze schrijver moet ik even een stukje terug in de tijd.

In 2012 las ik in de krant een recensie van ‘Zwanenzang’ van Peter Robinson. 5 sterren.
Dat schrijf ik dan op mijn ‘deze-wil-ik-nog-lezen-briefje‘. In juni is het altijd ‘de maand van het spannende boek’ bij Daan Nijman. In 2013 ging ik met mijn verzamelde boekenbonnen en verjaardagsgeld naar Daan en tot mijn grote genoegen kon ik ook “Zwanenzang” bemachtigen. Voor de zomervakantie.

Op een woensdagavond in juli 2013 genoot ik van een aflevering van DCI Banks, een KRO-detective. Bloedstollend. En een zeer onverwachte plotwending. Nog nagenietend liet ik de aftiteling voorbijkomen en die sloot af met “gebaseerd op de boeken van Peter Robinson”.
Huh? Daar had ik ook net een boek van gekocht. Ik haalde het boek van de stapel ‘Zomervakantie’ en las de achterkant. Nee hè….. ik had dus net de verfilming gezien van het spannende boek dat ik had gekocht. Als je de plotwending en de afloop weet is de lol van het lezen weg. ‘Zwanenzang’ heb ik weggegeven aan een vriendin.

Een maand geleden snuffelde ik tussen de boeken bij ‘het Goed’ en daar vond ik een ander boek van Robinson: ‘Verdronken verleden”. Dit stond op de achterflap:
Tijdens een lange, hete zomer komt Thornfield Reservoir droog te staan, waardoor het dorp Hobb’s End aan de vergetelheid wordt onttrokken. Vijftig jaar geleden verdween het onder de waterspiegel toen het meer werd aangelegd. Samen met Hobb’s End komt echter ook een lang bewaard geheim boven water. Tussen de ruïnes wordt het skelet van een jonge vrouw ontdekt, een vrouw die blijkt te zijn vermoord.
O, wat heb ik van dit boek genoten.

Ik zal niets verklappen van de inhoud van het boek, maar ik ‘vrat m’n vingers er bij op’.
Het boek gaat steeds in flashbacks terug naar de periode voordat het dorp onder water stond en stukje bij beetje kom je er achter wat er is gebeurd. Het boek was precies de goede mengeling van mysterie, geschiedenis, romantiek, spanning en humor.
Ik ga op zoek naar meer boeken van deze schrijver.
Eerst wel even kijken of ik de DCI Banks aflevering al heb gezien…..