Twee keer per jaar ontmoeten wij mijn neef en zijn vrouw.
In het voorjaar komen ze bij ons, in het najaar bezoeken wij hen in Apeldoorn. Vandaag kwamen ze in Roden.
Neef is de zoon van mijn tante Annie en ome Lute, onze moeders waren zussen.
Wij zijn van dezelfde leeftijd en konden het altijd al goed vinden met elkaar.

Mijn oom en tante woonden vroeger in Emmeloord. Mijn ouders gingen regelmatig bij hen op bezoek: in mijn herinnering was dat dikwijls grote pret. Mijn neef had iets joligs over zich en haalde altijd van alles uit. Allerlei beelden heb ik nog in mijn hoofd:

-hij had een goocheldoos en onbedoeld leek hij precies op Tommy Cooper “Even wachten hoor, hoe zit dit nou?”

-Bij een optocht speelde hij een keer Dikke Deur bij een wagen van Pipo de Clown, een rol die op zijn lijf geschreven was.

-We gingen naar de kermis in Emmeloord waar hij als een soort ‘man van de wereld’ precies de weg wist. Wij waren in Hoogersmilde natuurlijk niks gewend…..

– Toen hij eens bij ons logeerde vond hij onder de heg een dood vogeltje. Ik was bij mijn buurmeisjes en hij wilde het aan mij laten zien. We schrokken allemaal enorm en van de weeromstuit gooide hij het vogeltje weg, waarop het in het afwaswater van de buurvrouw terecht kwam.

En zo gebeurde er altijd wel wat.
Never a dull moment.

We delen de herinnering aan Opa en Oma Boelen en de ooms, tante’s, neven en nichten van die kant van mijn familie. Ik schreef al eens over die familie op mijn moeders verjaardag, 23 oktober  >>>>

Voor het middageten had ik groentensoep gekookt.
Ouderwetse groentensoep met maggiplant.
Officieel heet het helemaal geen maggiplant, het heet lavas >>>

Neef wist nog heel goed dat zij het vroeger thuis ook in de tuin hadden. Hij mocht dan ’s zondags (je at namelijk alleen maar groentensoep op zondag!) naar de tuin om een takje maggiplant te halen.
Zijn vrouw had er nog nooit van gehoord.
Toen we vanmiddag gingen wandelen heb ik haar een klein stukje in de hand gegeven: “Wrijf maar eens tussen je vingers, dan ruik je het wel”.
Toen we terugkwamen van de wandeling wilde ze eerst handen wassen: handen die naar groentesoep ruiken, dat wil je niet!