Op 4 januari >>> schreef ik over onze vrienden club en het ontstaan daarvan. Ook dit jaar ontmoetten we elkaar weer. Voor de 35e keer sinds 1980. Woensdagavond togen we al naar de camping in Kraggenburg voor een vriendenweekend dit keer op camping ‘De Voorst’.

Mijn weblog heb ik heel summier bijgehouden. Dat had twee redenen.
1. Ik had mijn tablet mee en dacht dat ik daar net zo handig mee was als de computer voor wat betreft knippen, plakken en kopiëren, maar dat was niet zo. Het kostte veel tijd.
2. Er was niet veel tijd, want het was veel te gezellig. Vandaar.

Op Hemelvaartsdag brachten we een bezoek aan Schokland. Daar was ik vroeger al eens geweest met mijn vader, maar toen was er nog niet zoveel te zien. Nu is het een volwaardig museum >>> waar je alle mogelijke informatie krijgt over dit voormalige eiland in de Zuiderzee.
We zagen een film met de geschiedenis van het gebied rond Schokland vanaf de pré-historie tot nu. Mooi!
Na de laatste ijstijd was het een toendralandschap, maar de zee rukte steeds verder op. Toen werd het een schiereiland en tenslotte werd het helemaal van het vasteland afgesneden. Het eiland bestond uit twee delen. Het noordelijk gelegen Emmeloord hoorde bestuurlijk bij Amsterdam en was katholiek en het zuidelijke Ens hoorde bij Overijssel en was protestant. En ondanks de bittere armoede was er een permanente geloofsstrijd op het eiland. Je vraagt je bij de beelden van de strijd om het bestaan af waar ze de energie vandaan haalden om ook nog te bekvechten over het geloof.
In 1859 was het te gevaarlijk om de bevolking op het eiland te laten wonen, zodat het (tot groot verdriet van de Schokkers) werd ontruimd.

In het museum werd de geschiedenis met bodemvondsten aanschouwelijk gemaakt. Verder maakten we nog een wandeling naar de zuidpunt van het eiland. Kenmerkend voor onze vriendengroep: we waren het niet eens over waar de wandeling begon. Dus de ene helft liep linksom en de andere helft rechtsom. We kwamen elkaar halverwege tegen. Eigenlijk geen haar beter dan de Schokkers dus…

Op Urk bezochten we de oude haven met de vuurtoren, we maakten een wandeling door het oude dorp en we kochten een visje.
We sloten de dag af met een pizza in Marknesse. We proostten op ons jubileum en genoten van elkaars gezelschap, het gebruikelijke gezeur en de pizza. Op naar de 36e vriendendag!