Vanmorgen fietste ik van Roden naar Een, op weg naar de kapper. Dat is een prachtige fietstocht, bij Roderesch langs, door een bos, langs het hunebed, door Steenbergen, langs weilanden met koeien, schapen en paarden. Nu de bomen zo vol in het blad zitten is het puur genieten op de fiets. Het bos rook lekker, de vogels floten uitbundig, het hunebed lag in de zon te blikkeren: Drenthe op z’n mooist.

Het was een rommeldag vandaag: na de kapper niets op het programma. Vanavond gaan we naar vrienden voor een borrel en goed gesprek. En een boom klaverjassen. Vandaag aten we één van mijn lievelingsgerechten: hartige groentetaart. Ik heb het van een MAVO-vriendin. Toen wij een aantal jaren geleden bij haar waren met ons mini-reünieclubje (zie 9 mei >>>) had haar dochter deze heerlijke taart voor ons gemaakt. Ze gebruikte hier voor geen pakje van Koopmans of zo, het waren allemaal vrij eenvoudige ingrediënten. Ze mailde me later het recept:

Benodigdheden voor twee personen:
– 8 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
– 4 eieren
– 100 gram geraspte kaas
– bakje champignons
– 2 uien
– 1 prei
– 1 paprika
– 125 gram gerookte spekreepjes
– 200 cc houdbare kookroom

Verwarm de oven voor op ca. 200 graden.
Bedek de bodem van een springvorm met bladerdeeg. Spekjes bakken.
Groenten schoonmaken en in stukjes snijden, 10 minuten smoren met een beetje olijfolie.

Spekjes door de groente roeren en vervolgens in de springvorm doen.
De helft van de geraspte kaas hier overheen strooien.

Roer de eieren door de room. Giet dit mengsel over de groente in de vorm (indien gewenst op smaak brengen met peper en zout).
Strooi de rest van de geraspte kaas over de taart.
Bak de taart in ca. 30 minuten gaar.