Vorige week luisterde ik op mijn vrije donderdag naar ‘de Tineke-show’ op Radio 5. Vast onderdeel in die show is “de blijmakers’. Mensen mogen dan een liedje doorgeven waar ze blij van worden. Iemand belde omdat hij graag ‘Dona Dona’ wilde horen van Joan Baez >>>. Nou, daar werd ik ook blij van. Wat een prachtig lied. Zelf zing ik het ook graag. Jan Rietman presenteerde de show, want Tineke was kennelijk op vakantie. Bij de afkondiging riep hij: “Wat een mooi liefdesliedje!” Onnozel vind ik dat dan. Het is helemaal geen liefdesliedje. Het is een levenslied met een levensles.

‘Dona, Dona’ is een lied dat geschreven werd in 1940 voor de muziekproductie ‘Esterke’. In een tijd dat de joden als kalveren naar de slachtbanken in concentratiekampen werden gevoerd. Het lied is de afgelopen eeuw opgenomen door grote internationale artiesten als Joan Báez, Donovan en gezongen in diverse talen, zoals: Duits, Frans, Nederlands, Japans, Hebreeuws, Russisch en Vietnamees.

Zoekend naar informatie over dit lied kwam ik op een pagina waar de geschiedenis, de tekst en de symboliek van ‘Dona Dona’ worden uitgelegd.
Het is beslist de moeite waard om dit artikel >>> in zijn geheel te lezen. Hierbij het laatste stukje van het artikel over de levensles die in dit lied ons wil leren:

Jonge kalveren moet men binden, Vogels zweven door de lucht, Wil jij ook je vrijheid vinden, Wees een zwaluw in volle vlucht.’
Het laatste couplet kunnen we zien als een levensles voor de mensheid. Als je onbewust blijft van de ziel zul je met gemak gebonden worden als een kalf om naar de slacht gevoerd te worden. Je zult jezelf laten slaven door de verlangens van het lichaam en het lichaam zal sterven zonder de bedoeling van jouw leven alhier begrepen te hebben.
Koester je vrijheid. De vrijheid van de ziel en je zult werkelijk leren om boven de beperkingen van het lijf en beperkte geest uit te stijgen. Je zult begrijpen dat jouw leven een hoger perspectief biedt en vrij zijn.

In dit artikel staat ook een link naar een prachtige Klezmer accordeon uitvoering van dit lied.
Kippenvel.