Gisteren had ik een mini familiedag. In de zomervakantie breng ik altijd een dag door met de zus van mijn vader, mijn tante Trijn. Op mijn verzoek bezochten we Dedemsvaart, de plaats waar mijn overgrootouders gewoond hebben. Mijn overgrootvader heb ik nog gekend, we zochten hem regelmatig op. Hij had twee kinderen: zoon Andries (mijn opa) en dochter Trijntje.
We hadden gisteren afgesproken om koffie te drinken bij de dochter van die zus, die (om de zaak eenvoudiger te maken) ook Trijn heet en ‘an de vaort’ in Dedemsvaart woont.

Trijn en Trijn zijn dus nichten en zijn naar dezelfde oma genoemd. Eerst zochten we het huis op waar mijn overgrootouders gewoond hadden, waarbij de nichten herinneringen ophaalden aan logeerpartijen (en kattekwaad) bij hun opa en oma. Vervolgens gingen we naar het kerkhof, waar we oude graven opzochten. Toen kwamen de herinneringen boven aan begrafenissen in 1956 (van de vader van nicht Trijn) en in 1958 (van de oma van de beide nichten). “Wij gingen naar het kerkhof in koetsjes. Je had toen immers nog geen auto’s. We vonden dat eng en spannend. Weet je nog dat wij toen samen in een koetsje zaten?” Wat ook uit de gesprekken naar voren kwam was dat er met kinderen helemaal NIET over de dood werd gepraat. De destijds tienjarige nicht Trijn had nota bene haar vader verloren en er is naderhand nooit meer over gesproken. “Zo was het toen. Het waren andere tijden”.

Het zijn deze gesprekken die deze mini familiedag voor mij zo bijzonder maken. Ze geven me een inkijkje in mijn familiegeschiedenis. Ik kan vragen stellen als: “Konden jullie moeders het als schoonzussen ook goed met elkaar vinden? Vierden jullie vroeger verjaardagen samen?”

Op een terras aan de vaart in Dedemsvaart bestelden we koffie en thee met arretjescake. (uitleg en recept zie >>>).
Daar zaten we uitgebreid te beppen over familie, over lastige Vrieswijk-karaktertrekken, stoppen met roken en lekker eten. Toen was de dag nog lang niet voorbij. Maar de belevenissen van deze dag passen niet in één blog. Wordt één dezer dagen vervolgd. (zie 9 augustus >>>)