Afgelopen zondag schreef ik het al: we zaten in een B&B bij Zutphen. Wij houden ervan om een oude stad en haar omgeving te verkennen.
In de periode 1250-1550 hadden zo’n tweehonderd steden in Europa een Hanzeverbond >>>. Zutphen was één van die steden. Door de gunstige ligging aan de IJssel én de Berkel groeide het tussen 1300 en 1400 uit tot een machtige stad, later zelfs een vestingstad.

het Agnietenhofje in Zutphen

het Agnietenhofje in Zutphen

Vaste lezers van dit blog weten dat ik ontzettend geniet van oude steden. De gastheer van Bed&Breakfast ‘Molenzicht’ had een uitgebreide map met documentatie aangelegd, waarvan we vrijelijk gebruik mochten maken. We namen een plattegrondje van de binnenstad mee en de beschrijving van een ‘hofjes-wandeling.
Wat was het mooi. En oud!!

Fluisterboot over de Berkel bij de Berkel-ruïne

Fluisterboot over de Berkel bij de Berkel-ruïne

Huizen uit 1350. Kerk uit 1100. Muurschilderingen uit 1400. Te voet en op de fiets zwierven we door de stad, langs de IJssel, bezochten verstilde hofjes én we maakten met een fluisterboot een historische boottocht over de Berkel en de grachten. De boot had een heuse schipper die ons van alles vertelde over de stad en de geschiedenis, maar ook over feiten van meer recente datum.
“We varen nu onder de Julianabrug door. Daar loopt de Bernhardstraat OVERheen. Jahaa, daar is over nagedacht.”
Stadsgidsen-humor.

In de oude Walburgis kerk was de World Press fototentoonstelling van 2016, ook die bezochten we. We zagen een overzicht van een jaar schokkend wereldnieuws, gezien door de ogen van world pressfotojournalisten.
Ik hoef vast niet uit te leggen dat dat op zijn zachtst gezegd indrukwekkend was. Soms hartverscheurend en soms niet om aan te zien.

Langs de IJsselkade was een boekenmarkt, die boemelden we ook nog even over. Beetje snuffelen hier en daar. Maar hierbij wil ik toch graag opmerken dat onze eigen Rodense Boekenmarkt aan het eind van het jaar veel meer te bieden heeft. Beter gesorteerd en veel gezelliger. Maar in die buurt ken ik natuurlijk ook veel meer mensen ……