een alternatief voor 'de waan van de dag'

11 november: Lichtjes

Gistermiddag fietste ik met Carlijn Roden in voor een paar boodschappen. Daar zagen we dat de ‘feestverlichting’ in het dorp werd opgehangen. Dat gebeurt meestal voor Sint Maarten. De lichtjes luiden een gezellige periode in met Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw. Toen ik gisteravond naar de cantorij liep brandden ze ook al!

Qua weer is dit natuurlijk niet de fijnste periode. Maar de lichtjes (in het Drents ‘lochies’) maken veel goed. Vanavond begon het met Sint Maarten.
Rond vijf uur, als het begint te schemeren, maak ik het gezellig in ons voorportaaltje bij de

..... hele trap vol lichtjes ......

….. hele trap vol lichtjes ……

voordeur. Lantaarntjes, windlichtjes, een paar pompoenen; een teken voor de kinderen dat ze van harte welkom zijn.
De trap in de gang zet ik vervolgens helemaal vol met sfeerlichtjes; zo hoef ik geen licht aan te doen als de bel gaat en zien we de lampions in hun volle glorie.
Er trok van alles aan zelfgemaakte lampions voorbij. Spinnen, kwallen, leeuwen, heksen, ballonnen; de meesters en de juffen hadden weer creatieve ideeën. Qua liedjes had er wel wat meer diversiteit in mogen zitten. Maar we zijn al blij als ze niet alleen maar zingen “Bal, bal, bal, dit was het liedje al!” Hebben we ook al een jaar gehad……

Carlijn was vanavond ook thuis en genoot net zo van de kinderen en lampions als ik.
“Wij kregen altijd extra snoep door jouw liedjes, vooral als we dat Drentse liedje zongen.” vertelde ze onder het eten. Toen zij op de basisschool zat stond ik nog als juf voor het Oecumenisch Kinder- en Tienerkoor Roden. Destijds besteedde ik omstreeks deze periode altijd aandacht aan de Sint Maartenliedjes. Twee heb ik er zelf geschreven. Ik zal er eerlijk bij zeggen dat ik de melodieën heb gejat, maar de teksten ervoor schreef ik zelf.
Een Nederlands en een Drents Sint Maarten lied.
Vandaag als bonus bij mijn blog, met de tekst en een door mij gezongen uitvoering.

Wij komen met lichtjes en blijde gezichtjes
Het feest van Sint Maarten dat vieren wij nu.
Wij zingen een liedje, een mooi melodietje,
en nog een heel fijne avond, dat wensen wij U!

He’j wel ies van Sint Martinus heurd?
Die hef zien jasse deurmidden scheurd.
Veur een arme, olle man, 
daor weur hij weer beter van,
daorum lope wij hier now an’t pad,
en veur oons lochie vraogt wij wat.

Zat je vanavond klaar met snoepgoed en kwam er geen kind aan de deur?
Dan heb ik even voor je gezongen. Het snoep eet je dan toch lekker zelf op?

Meer over Sint Maarten zie 11 november 2014 >>>

Vorige

10 november: Turn around and start again.

Volgende

12 november: An ordinary day…..

  1. Hillie

    Dat heb je mooi gezongen.Leuke liedjes voor de broodnodige variatie……toch !

  2. zwanny kamp

    Ada, genoten van jouw zingen en de mooie liedjes. Bij ons geen kinderen aan de deur geweest, maar hier word ik helemaal blij van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén