Een nieuw jaar! 2017 ligt voor ons. 365 dagen met elk 24 uren.
De afgelopen week had ik vakantie. Vakantie van alles eigenlijk. Geen werk, geen huishouden (nou ja…. een beetje) en geen blog. Had tijd voor wat achterstallige bezoekjes. Tijd voor mezelf. Fotoboek bijgewerkt tot en met de kerstdagen en besteld bij Albelli.
Samen met Gerard heb ik teruggekeken op 2016; heeft het ons gebracht wat we er van verwachtten? Het fotoboek belicht alleen de hoogtepunten. Ook hebben we vooruit gekeken naar het nieuwe jaar. Hebben we nog goede voornemens?

Afgelopen jaar hadden we een scheurkalender van Happinez. We hebben wat wijsheden tot ons genomen het afgelopen jaar. Soms hadden we er wat aan en soms vonden we het zweverig gezever. Eergisteren, 30 december ging het over goede voornemens.
“Je kunt nooit veraf beginnen; elke reis begint vlakbij.”
We kregen een tip over de goede voornemens. Maak je voornemens niet te groot. Beloof jezelf niet dat er nu echt twintig kilo af gaat, maar maak kleine stapjes: één dag niet snoepen, geen tussendoortjes en gezond eten bijvoorbeeld. Als dat goed gaat kun je de volgende week dit misschien twee dagen doen. Zo val je langzamer af, maar je houdt het wel langer vol.

Mijn goede voornemen heeft te maken met tijd. Meer ‘lege’ tijd. Oefenen in het off-line zijn (lees hierbij de column op Zinweb  ‘het pleidooi voor lege tijd’>>> )
Het valt me op dat als ik even op iets moet wachten, dat ik dan al snel mijn telefoon grijp. Heb ik nog app’s? Is er nog mail binnengekomen? Is er nog nieuws? Het is mijn grote valkuil.
Iets opzoeken over André van Duin en vervolgens een half uur recensies lezen en oude filmpjes kijken.
De computer opstarten om mijn mail te lezen, vervolgens bezig met een spelletje, Nu.nl, blogs van anderen lezen, nog een spelletje, even een tekst voor een blog schrijven en dan na een uur tijdens het koken bedenken dat ik mijn mail niet eens heb geopend.

Hoe ik het ga doen weet ik nog niet. Maar ik wil het wel graag anders, dus ik ga het wel proberen. In het verleden is me dat gelukt met elke dag één stuks fruit (Ja. Ik weet dat het twee moet zijn, maar één is voor een Vrieswijk best al veel), elke dag beginnen met 10 minuten yoga (Ja. Ik weet dat dat minimaal is. Heeft iets te maken met de combi Vrieswijken en gymnastiek) en in kleine stapjes 10 kilo afvallen.

Na een jaar wijze spreuken van de scheurkalender kom ik tot de conclusie dat we in onze PKN-kerkdiensten een heleboel wijsheid op een presenteerblaadje krijgen aangeboden.
Met één van die wijsheden van één van onze vorige voorgangers begin ik het nieuwe jaar:

Vrede met wat was
vreugde om wat is
en alle goeds voor de toekomst.