Vrijdag 30 december nam Jan Steeman afscheid van ‘zijn’ Arbeidsvitaminen op Radio 5.
Jan was in de jaren ’70 al diskjockey op Hilversum 3. Hij presenteerde toen ‘het Steenen tijdperk’ met muziek uit de jaren 50 & 60. Heeeel ouwe muziek in mijn ogen destijds. Jan weet ontzettend veel van de muziek van de vorige eeuw; hij is een soort Leo Blokhuis, een bescheiden uitvoering van een pop-professor.

Heel veel uren Arbeidsvitaminen met Jan heb ik geluisterd, maar ook heel veel niet; ik moet per slot rekening ook werken, ga nog wel eens ergens koffiedrinken of had andere verplichtingen in de ochtend. Maar als ik thuis was genoot ik er van. De meeste muziek die hij draaide kende ik al wel, maar soms kwamen er onbekende pareltjes voorbij. Een voorbeeld daarvan wil ik op dit blog aanhalen. Jan vertelde over een heel beroemde zanger in Frankrijk in de jaren  50 en 60, André Claveau. Hij vertelde wat achtergrond informatie en draaide daarna het lied ‘Domino’ uit 1950.
Eén zin uit dat liedje trof me: “j ‘ai un coeur comme une boite a musique… “(ik heb een hart als een muziekdoosje).

Wat een mooi liedje. Op Franse les heb ik in die week daarna het lied gezongen en we hebben het vertaald. Het gaat over een heel jaloerse man die aan de ene kant heel lieflijk zingt over zijn grote liefde; aan de andere kant waarschuwt hij anderen dat het niet goed met hen afloopt als ze ook maar één vinger naar haar uitsteken.
Hierbij een link >>> naar het nummer.

Vrijdag de dertigste heb ik twee uur naar Jan’s laatste Arbeidsvitaminen zitten luisteren. Ik hoorde een fragment van de eerste aflevering  van ‘het Steenen tijdperk’ uit 1977. Er waren gasten die vertelden hoe bijzonder Jan was. Hij gaat met pensioen, hij gaat leuke dingen doen. Het is hem van harte gegund. Hij wordt opgevolgd door Hans Schiffers, die ik nog ken uit mijn Radio 2 periode. Anders. Maar ook leuk. Tot mijn grote genoegen is ook een andere Radio 2-coryfee overgestapt naar Radio 5: Bert Kranenbarg. We missen hem op zaterdagmorgen bij Grandcafé Kranenbarg, maar nu is hij dagelijks te beluisteren van 16.00 – 18.00 u.
Meer lezen over waarom ik Bert zo leuk vind? zie 20 mei 2015 >>>.