Op 2 juni vertelde ik al dat ik met nicht Coby naar Groningen was geweest. Ze bleef een nachtje slapen en de volgende dag stond Ezinge op het programma. Niet echt een flitsende locatie om met een meisje van 17 naar toe te gaan,  maar dat had een reden.  Het ligt in de bedoeling dat zij volgend jaar,  na het behalen van haar VWO-examen, archeologie gaat studeren in Groningen. Zoekend op internet naar ‘iets met archeologie’ kwam ik terecht op de website van museum Wierdenland in Ezinge.

Het was een schot in de roos; samen met Coby ontdekte ik een stukje vaderlandse geschiedenis dat ik nog niet kende.  De wierden in Groningen (en de terpen in Friesland ) werden al bewoond in 600 voor Christus. Professor van Giffen,  die alle hunebedden in kaart heeft gebracht deed van 1923 tot 1934 onderzoek op de Groninger wierde Ezinge.

Op deze website ga ik het niet allemaal uitleggen. Op internet vond ik een heel duidelijk informatief filmpje van drie minuten over de opgravingen van Van Giffen. Het heet “Goed bewaarde geheimen van Ezinge”, hierbij een link >>> naar dat filmpje.

In het museum Wierdenland zie je de resultaten van die opgravingen. Op de foto links zie je tegen de achterwand een dwarsdoorsnede van de aardlagen in de wierde en op de voorgrond liet men zien hoe een muur van zo’n boerderij er dan uitzag . Er was een mooie film en in vitrines liggen allerlei objecten die destijds zijn gevonden. Verder ligt een deel van de skeletten die zijn gevonden tentoongesteld in de ruime zalen. Je zag, mooi vormgegeven in een tijdlijn, de ontwikkeling van het wierdedorp Ezinge van 600 voor Christus tot het eind van de vorige eeuw. Bijzonder is dat pas rond de 13e eeuw een stenen kerk werd gebouwd bovenop de wierde: daarvóór was het Christendom nog niet zo prominent aanwezig in het noordelijke deel van ons land en was er midden op de wierde een groot waterbekken. Mét het Christendom kwamen de kloosters op en daarmee ook het grootgrondbezit, het begin van het kapitalisme. Zo had ik het nog nooit bekeken.

Coby en ik keken ons de ogen uit.
Het museum is beslist een aanrader; ga er eens heen, geschiedenis kan zo leuk zijn!
Aangename bijkomstigheid: het is daar prachtig. Het dorpje Ezinge ligt verstild in het Groningse landschap en is ook een bezoekje waard. Knoop de fietsen maar eens achter op de auto en breng een dagje door op het Groningerland. Ook daar zijn namelijk fietsknooppunten. Dan wel een dag uitkiezen met niet zoveel wind……

Hierbij een link >>> naar de website van Museum Wierdenland.