een alternatief voor 'de waan van de dag'

10 augustus: Aaltje-dag in Harderwijk

Jaarlijks ga ik een dag op pad met schoonzus Ali  (ook een Aaltje), in de familie beter bekend als de Aaltje-dag. Harderwijk stond gisteren op ons programma. Ali had een aankondiging gezien van het nieuwe Marius van Dokkum-museum dat daar in mei was geopend, dat wilden we graag bezoeken. Maar we ontdekten ook dat Harderwijk een mooie, oude Hanzestad is (meer info zie >>>), waar de stadsmuren nog gedeeltelijk overeind staan en waar het als liefhebber van historisch binnensteden goed toeven is.

We planden onze dag aan de hand van Buienradar: ’s morgens, toen het nog prachtig weer was, maakten we een stadswandeling aan de hand van een plattegrond en toen het rond 12.00 uur begon te regenen vonden we een groot overdekt terras waar we een heerlijk broodje aten. Daarna verkenden we de rest van de stad en toen de lucht betrok voor een volgende (onweers)bui konden wij terecht in het museum van Marius.

Ons dagje Harderwijk was beslist zeer geslaagd te noemen. Even leek het of men daar op ons had gerekend; we kwamen langs een winkel waar een grote ketel buiten stond met onze naam erop! Toen ik de winkeleigenaar vroeg naar de bedoeling van die sticker merkte hij op dat wij in het vervolg het tweede weekend van juni naar Harderwijk moesten komen. Dan viert men de Aaltjes-dagen en iedere Aaltje krijgt dan gratis een pondje paling! Even onthouden dus.

We boemelden over de Vischmarkt, flaneerden over de Boulevard, liepen langs de stadsmuur, onder oude poorten door, bekeken oude gebouwen en genoten van de wandeling door de binnenstad. Vanzelfsprekend gelardeerd met kopjes koffie of thee met iets lekkers er bij.

Het voornoemde museum was het laatste station gistermiddag. Marius is de schepper van de bekende humoristische kaarten die je tegenwoordig overal kunt kopen. Hierbij een link naar de website van het Marius van Dokkum-museum >>>.
Als je daarop kijkt herken je vast wel een paar van die kaarten. We maakten kennis met de wereld van Opa Jan, de hoofdrolspeler in een boekenserie die Marius heeft uitgegeven. Verder zagen we een prachtige tentoonstelling van zijn humoristische schilderijen én een mooi overzicht van zijn verdere werk. Het leuke van dit museum vond ik de reacties van publiek; geen quasi interessant geneuzel, maar gegniffel om grappige situaties, er wordt gewezen naar komische details en af en toe klinkt er een lach als iemand ineens de lollige ondertoon van de titel van een schilderij begrijpt. Boven in het atelier hangen enkele grote doeken waarop je niet uitgekeken raakt en daar kon je kijken naar de documentaire ‘Rembrant van de Veluwe’. Hierbij een link naar een korte video van de opening van het museum >>> die werd verricht door André van Duin.

In februari 2016 schreef ik ook al eens een blog over Marius.
Benieuwd wat ik toen over hem schreef? Zie 4 februari 2016 >>>.
Daarop vind je ook een link naar zijn eigen website.

Benieuwd naar eerdere Aaltje-dagen? Zie ‘Provincie-Aaltjes’ >>>

Vorige

9 augustus: Van gas los (3): Een DUURzame investering.

Volgende

11 augustus: Vier jaar ‘stukjes schrijven’.

  1. Wat leuk om te lezen dat u zo genoten hebt van Harderwijk en het Marius van Dokkum Museum!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén