Dinsdag was ik in Klazienaveen bij tante Trijn op de koffie. Normaal een werkdag,  nu een vakantiedag die ik gebruikt heb om in haar gezelschap door te brengen.  Geen moment zitten we op zo’n  dag om gespreksstof  verlegen. Eén van de onderwerpen was natuurlijk ons koningshuis; die dag brachten koning Willem Alexander en koningin Maxima een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. We blikten al even vooruit en verkneukelden ons vooraf op de beelden die we die avond en woensdag in de samenvatting en het journaal zouden zien.

Zou zij de Stuart-diamant gaan dragen? Zou hij wat gaan zeggen over Brexit? Wie zouden we te zien krijgen van het Engelse koningshuis? Wat zou Maxima aan hebben?  Dinsdagavond om 22.00 uur kreeg ik een enthousiast appje uit Zuid-Oost Drenthe: ‘Maxima draagt hem!’

foto: www.blauwbloed.nl

Woensdagavond zag ik de samenvatting.  Wat een pracht en praal,  wat een stijlvol gebeuren en wat veel protocol. Maar ook: wat fijn dat Beatrix al meer dan vijf jaar geniet van haar pensioen. Queen Elisabeth is inmiddels een instituut geworden, maar als je het broze mensje ziet gun je haar toch ook een haardvuur,  een breiwerkje en een glaasje port?

Maar dat is absoluut niet aan de orde; Elisabeth heeft een ijzeren plichtsbesef. Gelukkig staan de jongere generaties haar bij en zagen we Charles & Camilla, Edward & Sophie en William & Kate. Smullen voor royaltywatchers zoals tante Trijn  en ik. We zijn het over het algemeen roerend eens:  ze doen het goed. Willem Alexander moest zijn moeder opvolgen die een bijna perfect koningschap had neergezet, probeer dat maar eens goed over te nemen. Hij is daar,  tegen de verwachting van velen in,  tot nu toe goed in geslaagd. Niet door haar na te doen, maar door het op zijn eigen manier te doen.

In de aanloop naar het staatsbezoek mocht de Britse pers de koning interviewen. Overtuigd van de suprematie van hun eigen Engelse koningshuis vroegen ze hem of zijn drie dochters een voorbeeld gingen nemen aan ‘hun Meghan’ die het zo fantastisch doet. Het antwoord was even nuchter als duidelijk: “Nee, dat denk ik niet.  Wij vinden het vooral belangrijk dat ze dichtbij zichzelf blijven. Als je iemand nadoet,  hou je dat op den duur niet vol. ”

Willem Alexander en Maxima zijn misschien niet zo stijlvol en protocollair als de Windsors, maar wel even koninklijk. In ieder geval lachen ze meer en stralen ze uit dat ze plezier hebben in waar ze mee bezig zijn: de Nederlanders vertegenwoordigen, verbinden en aanmoedigen. Soms in een oranje T-shirt op een tribune,  soms in een overall met een schilderskwast bij NL Doet en soms in een smoking en een jurk van Taminiau met een historisch juweel in het diadeem. (Tiara mag niet van Martijn…..zie 25 mei: Tiara of diadeem >>> )