een alternatief voor 'de waan van de dag'

25 oktober: Foto van vroeger.

Vorige week kwam Rob de Nijs weer eens voorbij op Radio 5 met ‘Foto van vroeger’.
Je kent het vast wel:  ‘Hier heb ik nog een foto van heel lang geleden maar als ik blijf kijken dan wordt het weer heden gemaakt op de ochtend van mijn vijfde verjaardag.. ..

Vandaag ben ik 58 geworden.  In mijn fotoboeken zitten honderden foto’s van vroeger. De essentie van het lied van De Nijs is voor mij de zin: “Alleen zijn of eenzaam, hoe kon ik dat kennen,  ik hoefde alleen maar naar huis toe te rennen,  met een gat in mijn kop en een broek vol met scheuren, mijn  moeder was thuis,  dus wat kon me gebeuren!

Waar moet ik nou op drukken?

De veilige basis thuis.
Een beschermde jeugd.
Niet alleen maar rozegeur en maneschijn, maar ouders die van je houden, een daarbij horende familie die je regelmatig ziet en een vertrouwde buurt waarin iedereen elkaar kent en waar men een beetje op elkaar let.
“Is dat niet dat kleintie van Vreeswiek? Wat döt die daor nou bij die bouwputte…”
Dat kleintie was ik, als drie-jarige in een nieuwe nieuwbouw woonomgeving op avontuur en verdwaald in een huis in aanbouw.
Een oplettende buurtbewoner vond me en bracht me weer thuis.
Bij ‘foto van vroeger’ moet ik altijd aan bovenstaand kleuteravontuur denken. Hoe waardevol mijn beschermde jeugd in Hoogersmilde was besefte ik pas veel later.

‘Foto van vroeger’ is een hertaling van Joost Nuisl van het lied ‘Damals  wollt’ich erwachsen  sein’ van Udo Jürgens. Toen wilde ik volwassen zijn; als kind kan het je immers niet snel genoeg gaan: later als ik groot ben!
In de tekst van Jürgens staat een prachtige zin: ‘Von den Träumen sind mir nur die Schranken geblieben’; van die dromen zijn alleen de kasten overgebleven…..

Maar die kast, de omlijsting van die dromen, is er nog wel.
Wat een mooie beeldspraak.
58 jaar.
Al lang groot.
Oud? Welnee! Ik ben blij dat ik het ben geworden!

Voor de liefhebbers hierbij een link naar Foto van vroeger >>> en één naar Damals wollt’ich erwachsen sein >>>.
Benieuwd naar de teksten? Hierbij een link Foto van vroeger naar een PDF met de Duitse en de Nederlandse tekst naast elkaar.

Vorige

24 oktober: Waldorf & Statler?

Volgende

26 oktober: Ze draagt hem!

  1. sijcolien

    Ada gefeliciteerd met je verjaardag en inderdaad van elk jaar dat je leeft blijven genieten dit jaar heb je in elk geval weer al waren er veel ups en downs

  2. Dick de Jong

    Van harte gefeliciteerd, Ada. We schelen weer precies 15 jaar. Ik wens je nog heel veel gezonde jaren toe, met al je geliefden. En ook nog veel blogjaren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén