Vandaag weer een gas(t)blog van Gerard over de ontwikkelingen op het gebied van ons gasloze huis. Wil je komen kijken? Op zaterdag 3 en 10 november doen we mee aan de ‘Nationale Duurzame huizenroute’. Je kunt je opgeven via deze website >>>
In juni begonnen we aan onze blogserie ‘Van gas los’, inmiddels zijn er vijf afleveringen geweest.  Hierbij een overzicht van de vorige blogs/onderwerpen:

1. Als er één schaap over de dam is…>>>
over hoe het besluit ‘Van gas los’  tot uitvoering werd gebracht.
2. Kan dat zo maar dan? >>>
over de voorwaarden en de eisen die gesteld worden aan je huis voor ‘Van gas los’.
3. Een DUURzame investering >>>
de CV-ketel eruit, de warmtepomp er in.
4. Back stage >>>
een blik achter de schermen: werkers over de vloer.
5. Zonnepanelen – mooier wordt het niet >>>
over het plaatsen van de zonnepanelen en alle achtergrondinformatie.

Koken zonder gas(6)

Op vrijdag 26 oktober is de gaskookplaat verwijderd en de elektra aansluiting voor inductie koken aangelegd. Dat was nog even spannend, want ooit heb ik bedacht dat ik onder de begane grond vloer geen kruipruimte meer wilde. In het verleden heb ik genoeg rond gekropen onder vloeren en dat is voor een 50plusser geen uitdaging meer. In 2011, het verbouwjaar, heb ik die beslissing genomen. De begane grond vloeren bestonden uit hout, rode baksteen en beton op zand gestort, allemaal niet geïsoleerd. Destijds heb ik het allemaal verwijderd en is er zo`n 35 cm. schuimbeton voor terug gekomen. Al het leidingwerk is aan één stuk in of onder de betonvloer aangelegd. In 2011 hadden we direct moeten kiezen voor een inductiekookplaat. Helaas, dat is niet gebeurd, maar gelukkig kan het nu ook nog.  Afgelopen week vroeg ik Mebatherm om langs te komen en te onderzoeken hoe we een nieuwe elektra groep in de meterkast en een kabel zouden moeten aanleggen naar de kookplaat, zonder kruipruimte en mantelbuis. Willem kwam en

“Hoe is de gasleiding aangelegd?”

had al snel een geweldig idee. “Hoe is de gasleiding aangelegd?” vroeg hij. “Als daar geen haakse bochten in zitten dan trekken we, nadat we het gas er af halen, de kabel door de gasleiding naar de kookplaat.”
Briljant idee vond ik. Ik heb foto`s van de aanleg van de gasleiding en die lieten zien dat het zou moeten lukken.

Gistermorgen kwam Sebastiaan, een monteur van Mebatherm en we waren beiden erg benieuwd of het zou gaan lukken. En ja hoor, zonder trekveer drukte hij de kabel in één keer door de gasleiding. Het gas eraf en de stroom erop!! En omdat er eerst nog een grotere sparing in het aanrecht gemaakt moet worden en wij daarom nog even moeten wachten tot we de inductie kookplaat kunnen gebruiken, had Mebatherm twee elektrische kookplaatjes meegeven. Herald Noot vond het een beetje sneu als we het hele weekend uiteten moesten.
Goede service en erg handig, hoewel….. een keertje naar de snackbar is voor ons ook geen straf.

Op zaterdag 3 en 10 november doen we mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Ik ben er trots op dat we het zo ver hebben geschopt om van het gas los te komen en dat wil ik graag verder vertellen.
Afgelopen week vroeg iemand mij: “Wat zijn je hobby’s,  Gerard?”
Van alles noemde ik op: zingen, tuinieren, ooit volleyballen en op

Als er één schaap over de dam is…..

het laatst zei ik: “Eigenlijk is het voor mij een grote hobby geworden om zuinig met energie om te gaan en zelf zo veel mogelijk duurzaam op te wekken. Ik ben er een beetje mee besmet geraakt en dit virus geef ik graag door. LET WEL:  dit virus kan geen kwaad, want als er één schaap over de dam is………

Bij Mebaterm gaat het hard, zo lijkt het.

De schapen die afgelopen zomer her en der  in Roden wat grasveldjes leeggraasden liepen op een zeker moment over de dam bij de firma… lachen toch!!
Toevallig of niet: Herald Noot legde het tafereeltje vast en nu fungeert de foto als letterlijke uitbeelding van het toepasselijke oer-Hollandse spreekwoord!