Vorige week probeerde ik een voor mij nieuw recept uit.
Het heette ‘gegratineerde kabeljauw met prei en krieltjes’.

Dit heb je nodig: (recept voor 2 personen)

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 400 gram prei
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 200-300 gram diepvrieskabeljauwfilets (kan ook met een andere soort witvis).
  • 200 milliliter crème fraîche
  • 100 gram belegen kaas (geraspt)
  • 400 gram krieltjes (koelvers)
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • zout en peper naar eigen smaak.

Dit moet je doen:

  1. verwarm de oven voor op 190ºC.
  2. Verhit de helft van de olijfolie en roerbak hierin de prei 3-4 minuten met de helft van de kerrie, zout en peper. Verdeel daarna  de prei over de ovenschaal en strooi de helft van de geraspte kaas er overheen.
  3. Dep de vis droog met keukenpapier en kruid de vis met zout en peper en bak de vis even aan. Leg de vis vervolgens op de prei.
  4. Roer de rest van de kerrie door de crème fraîche en verdeel dit sausje over de vis.
  5. Strooi als laatste de andere helff van de geraspte kaas er over en zet de schaal 20 minuten in het midden van de oven.
  6. Verhit intussen de rest van de olijfolie en bak hierin de krieltjes met de kruiden goudbruin. Serveer de vis-prei gratin met de krieltjes.

Heerlijk was het.
Het deed ons een beetje denken aan de ‘romige pangasius-filets’ waar ik in 2016 al eens over schreef.
Het smaakt heel anders, hoor, maar de manier van bereiden komt overeen.
Op de afbeelding zie je mijn ovenschotel voordat het kerriesausje er overheen gaat.