Drie jaar geleden stond ik voor het hek van het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) in Nuis.
Ik had de Coendersborg gevonden en had gelezen dat dat depot daar in de buurt zat; maar het hek was dicht en het was maar één dag in de week open: op woensdag.
Mijn werkdag.
Een bezoek aan NAD stond nog altijd wel op mijn verlanglijstje en dit voorjaar deed zich ineens een buitenkansje voor: nicht Coby, student Archeologie in Groningen, ging stage lopen in Nuis.
“Mag ik dan een keer bij je langs komen?”
Maar natuurlijk. En dat kon gelukkig ook op een dinsdag, mijn vrije dag.
Om 09.30 uur zat ik vanmorgen al op de fiets, om 10.15 uur zat ik samen met Coby en haar collega’s aan de koffie.
Het bezoek overtrof mijn verwachtingen.
Het NAD is een soort opslagruimte voor archeologische vondsten en onderzoeksdocumentatie van en uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Coby nam me eerst mee naar de publieksruimte waar ook drie klimaatkamers waren, waar specifieke materialen bij een bepaalde temperatuur bewaard worden. Dan moet je denken aan metalen (zwaarden, munten, spijkers enzo) en organisch materiaal, zoals houten putten, boten en bouwmaterialen.
Het is alsof je in een heel groot archief loopt.
Lopend langs de kasten zag ik een plankje uit een eeuwenoude veenweg, een urn uit de klokbekercultuur en een kaart van hoe Nederland er uitzag 800 jaar na Christus.
Verder kwam ik het geraamte tegen van iemand die was opgehangen in de 3e eeuw voor Christus en even verderop was een kastplank vol houten wagenwielen.
En toen hadden we nog maar één gebouw gehad, want daarnaast zijn er nog twee loodsen!
Grote wandkasten met dozen, maar ook uitgestalde vondsten.
Stellingen vol potten, urnen en aardewerk, waarbij je aan de vorm of de versiering kunt zien uit welke tijd het stamt.
Dozen vol met plastic zakjes gevuld met kleine vondsten, waarvan al wel bekend is waar het is gevonden, maar waarvan nog niet is uitgezocht wat het is, waar het onderdeel van heeft uitgemaakt en hoe oud het precies is.
En dat is wat Coby daar als stagiair doet: op haar bureau staat een doos met archeologische vondsten waarvan ze bovenstaande informatie moet proberen te achterhalen.
Ze heeft beschikking over vakliteratuur en internet.
Een voorbeeld: ze had een stempel gevonden (zie afbeelding rechts) die vroeger werd gebruikt door mensen van enige importantie.
Zo’n stempel gebruikte je om een brief met lak te verzegelen.
Zij had uitgezocht bij welke persoon deze stempel hoorde: het was iemand uit Baflo, die in andere oude geschriften was genoemd.
Als je goed kijkt zie je in het midden de adelaar zoals die wordt afgebeeld in de heraldiek.
Ik voelde me als een kind in een speelgoedwinkel.
Zie je me lopen?
Handen dwangmatig op de rug om maar niet overal aan te zitten…….
Hierbij een link naar de website van het NAD in Nuis.
Kijk vooral ook even naar de introductievideo op de home-pagina, dan krijg je een mooie indruk van wat ik vanmorgen heb gezien!
Lezen over mijn vorige buitenkans met Coby? Hierbij een link naar het blog Klooster Yesse uit 2021.
Geef een reactie