Al fietsend langs de Donau vroeg ik me voortdurend dingen af.

Eén van de eerste vragen was: Hoe lang ligt dit fietspad er eigenlijk al?
Toen ik met mijn ouders in Oostenrijk was in de jaren zeventig  zagen we bijna geen fietsers; nu was dat wel anders!
En een andere vraag: Is dit fietspad speciaal aangelegd?
En wat betekenen eigenlijk die bordjes ‘Treppelweg’?

Het boekje dat we op de 1e dag kregen met kaarten en informatie over de steden en dorpen langs de  Donau-Radweg (zie afbeelding links) was mijn bijbel voor die week; het zat standaard in mijn tas.  Na het dagelijkse diner kregen we informatie over de route van de volgende dag.  Dan bekeken we de kaartjes,  overlegden wat we in ieder geval wilden zien en waar we de rivier zouden oversteken. In dat boekje vond ik al lezend ook antwoord op de vragen die ik mezelf stelde uit de 1e alinea van dit blog.

Even een stukje geschiedenis.
In het blog over Passau schreef ik al over het Romeinse Rijk: aan de zuidelijke oever van de Donau hadden de Romeinen forten, castellums en kleine steden gebouwd die met elkaar verbonden waren met een verharde straatweg. Die weg vormde de noordgrens/limes van hun gebied. Die weg is eeuwenlang blijven bestaan en hoe meer de Donau werd bevaren, hoe meer die oude weg werd gebruikt.
In de 17e eeuw werd de rivier steeds meer gebruikt voor scheepvaart. Stroomafwaarts was natuurlijk geen probleem, maar er moest ook vervoer stroomopwaarts plaatsvinden. Deze inspanning kon alleen worden volbracht met behulp van paarden. Tot 40 paarden werden voor de schepen ingezet en trokken de vracht stroomopwaarts. De paarden bewogen zich over de jaagpaden, die in Oostenrijk treppelpaden worden genoemd.

Toen de stoomschepen hun intrede deden in de 19e eeuw waren die paarden en daarmee die jaagpaden niet meer nodig; de paden zijn wel grotendeels bewaard gebleven.
Aan het eind van de jaren ’70 besloot het bureau van Toerisme om die oude jaagpaden langs de rivier om te vormen tot fietspad.

Inmiddels is de Donau-Radweg een immens populaire vakantiebestemming.
Er worden heel veel verschillende ‘Donau-Fahrrad’-reizen aangeboden: op cruise-schepen, langs hotels, via campings, je kunt te kust en te keur.
Groepen, gezinnen, bepakt en bezakt of op een huurfiets, we kwamen van alles tegen en achterop.

Toen ik na drie dagen de geschiedenis van het fietspad langs de Donau had gelezen, werd de fietstocht nog bijzonderder.
We fietsten dus letterlijk over de Romeinse Limes van 2000 jaar geleden.
Een pad waarlangs de mensen in de vroege middeleeuwen al reisden.
En over een pad waar eeuwen geleden paarden de schepen voorttrokken.
Op de afbeelding links zie je aan de linkerkant het fietspad. Voor ons ligt een dorpje met links een kasteel. (klik op de afbeelding voor een vergroting).

Op die foto zie je ook dat we heel mooi weer hadden.
We hebben heel veel geluk gehad met onze reis.
In de week van 3 tm 10 augustus hadden onze voorgangers heel veel regen gehad en op het moment dat ik dit schrijf heeft dat gebied in Midden-Europa te kampen met noodweer, overstromingen en modderstromen.

Benieuwd naar andere blogs over deze reis?
Hierbij een link naar deel 1  onderaan dat blog vind je een overzicht van alle blogs in deze serie.