1 februari: Brummel-krummel

Frea introduceerde dit weekend iets heerlijks dat ze zelf gemaakt had: een bramen-kruimel-taart. In het Engels heet het Blackberry-crumble. Bij hun appartement hoort ook een stukje tuin en daar staan meerdere bramenstruiken. Ze had jam gemaakt van de rijke oogst. En bakjes bramen in de diepvries gedaan. Van haar Amerikaanse vriendin McKenzy had ze geleerd hoe je een lekkere krokante kruimellaag over een vruchtentaart maakt.

Volgens Frea is het heel eenvoudig en kan het niet mislukken.
Dit zijn de basisingrediënten:

200 gram fruit
200 gram bloem
100 gram boter
100 gram suiker

Vriendin McKenzy doet naar eigen zeggen maar wat, het kan haast niet mislukken.
Doe je er meer boter bij, dan wordt de kruimellaag wat vettiger.
Doe je er meer bloem bij, dan wordt ie wat kruimiger.
Vind je kaneel erdoor lekker, dan doe je dat.
Havermout erdoor kan ook…….

Je kunt een springvorm, een bakblik of een ovenschotel gebruiken.
Bedek de bodem van de bakvorm met het fruit.
Suiker en bloem (en eventueel kaneel en havermout) mixen en daarna kruimel je met je vingers de boter door het meel. Letterlijk zegt McKenzy “rub  the butter into the flour.”
Met de kruimelmassa die is ontstaan bedek je het fruit.

Vervolgens zet je de kruimelvlaai in een voorverwarmde oven (180) en laat hem er 35 minuten in staan.
Het fruit kookt dan in zijn eigen vocht gaar en de kruimellaag wordt lekker ‘crunchy’.
Black-berry-crumble dus.
In het Drents noemen we bramen brummels en kruimels krummels.
Wij noemden deze fruitvlaai dus ‘Brummel-krummel’.

Dit bericht is geplaatst in Koken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.