In april kreeg ik van Louisa, sopraan bij de cantorij,  een plastic tasje met oude tijdschriften die nog van haar moeder waren geweest.  Ze had aan mij moeten denken,  want het waren oude nummers van ‘Vorsten’.
Mooi man; dankjewel!
Het waren nummers uit 1973, in dat jaar werd ik 13.

Tot mijn stomme verbazing zag ik in één van de nummers staan: ‘Eerste jaargang,  nummer 1. Er zat een brief bij in waarin werd uitgelegd dat dit een nieuw blad was dat voortkwam uit het blad ‘Koninklijk Journaal’.

Al bladerend kwam ik in een andere wereld terecht.
Koningin Juliana viert haar 25-jarig regeringsjubileum; ze maakt een rijtoer in een open rijtuig dat helemaal vol zit met kleinkinderen.
Koning Karl Gustaf is nog vrijgezel en ik zie foto’s van een schuchtere Sylvia Sommerlath: wordt zij koningin van Zweden?
Prinses Ann is nog vrijgezel en gaat binnenkort trouwen met Mark Philips.
In deze “Vorsten’ zijn nog ettelijk pagina’s afgedrukt in zwart-wit, kleur was nog duur denk ik.

“Wordt Irene koningin van Spanje!?!”

Het bleef bij bladeren en plaatjes kijken, want wat je leest is oud nieuws; 46 jaar oud maar liefst.
Wat me opviel is dat het toen nog helemaal niet ging om wat de dames en heren aan hadden en ook niet welke tassen, schoenen en sieraden ze bij zich droegen.
GEEN WOORD!
De manier waarop wordt geschreven over het koningshuis getuigt van een lichte devotie en er worden ook geen kritische kanttekeningen geplaatst.

Zwart-wit met lichte devotie….

In bijna een halve eeuw is onze maatschappij kennelijk erg veranderd; daar ben ik zelf getuige van geweest en toch zie ik pas bij het doorbladeren van deze tijdschriften hoe groot die verandering is geweest.
In dat kader is het ook wel eens leuk om te kijken hoe de zetelverdeling in de tweede kamer was in 1973.
Hierbij een link naar de Tweede Kamer-verkiezingen in 1972 op Wikipedia >>>
Toen hadden de KVP 35, de ARP 13 en de CHU 10, dat is samen 58 zetels en de PvdA 39. De VVD had toen 16 zetels.

Deze bladen komen nu in ‘het Royalty-circuit’ (tante en twee schoonzusjes) waarin de ‘Vorsten’ en andere bladen met koninklijk nieuws worden geruild, gelezen en soms besproken. Kunnen zij ook even terug in de tijd; de tijd dat Prins Berhard nog bejubeld werd……