15 september: Zingen? Of geschiedenis?

Open Monumentendag was het gisteren. Dat betekent dat het monument waar ik vrijwilliger ben, de Catharinakerk op de Brink, geopend was voor bezichtiging.
Van 12 tot 2 had ik ‘dienst’. Tussen de middag is het nooit heel erg druk op dit soort dagen, maar we hadden toch regelmatig aanspraak.

Zoals beloofd aan de lezers van De Krant had ik pepermuntjes mee. Niet iedereen wilde er één. Eén echtpaar had wel een heel bijzondere reden: ze woonden naast de Fortuin-fabriek in Dokkum die die pepermuntjes maakt. Ik denk dat ze aan de geur alleen al genoeg hebben…..
Zoals altijd had ik ook een haakwerkje mee voor momenten dat er even geen bezoekers zijn.
Op deze monumentendag was er om 1, 2 en 3 uur een optreden van ‘de Mensingesingers’
(klik hier >>> voor een link naar hun website)

Dat had tot gevolg dat het rond 13.00 uur ineens heel druk werd in de kerk, maar die bezoekers hadden niet zoveel interesse in het oude gebouw, maar die kwamen voor het optreden van het koor. Omdat hun vrouw er in zong. Of opa en oma.
Iedereen kreeg een pepermuntje en zocht een plaatsje en wie wel geïnteresseerd was in het gebouw kon op de beamerschermen onze presentatie bekijken.

Het koor zong liederen als”Ik geloof in jou’ van Boudewijn de Groot en ‘Terug naar de kust’ van Maggie McNeal. Tijdens het eerste optreden trok ik me terug in het voorportaal en zat heerlijk met mijn haakwerkje te genieten van de muziek. Sommige nummers kon ik zelfs meezingen.
Maar de tweede helft van het optreden heb ik niet gehoord, want er was een zeer geïnteresseerde meneer die nog van alles wilde weten over de heilige Catharina, de fundamenten van de kerk en de Mensinge.
In hem vond ik een gelijkgestemde ziel en buiten voor de voordeur zetten we het gesprek voort dat uiteindelijk uitkwam op Adriaan Pauw uit Amsterdam die Hoogersmilde heeft gesticht. Dat zijn voor mij de pareltjes in mijn vrijwilligers-leven: een zeer aangenaam gesprek over onderwerpen die me na aan het hart liggen.

Toen het kwart over twee was wilde ik naar huis; toen ik bij mijn fiets stond kwamen er mensen naar buiten die niet in het achterste gedeelte van de kerk hadden kunnen kijken, omdat het koor midden in de kerk stond te zingen en ze konden er niet langs.
Ze kwamen uit Gouda.
Hoe leuk ik het koor ook vond: dit kan toch niet echt de bedoeling zijn van Open Monumentendag. Koorzang én de oude Catharinakerk zijn twee dingen waar ik altijd erg van geniet, maar die twee op deze manier samen brengen is in mijn ogen niet een goede combinatie.

We krijgen het er vast nog wel over tijdens de evaluatie van dit seizoen.
Een seizoen waar ik niet veel van mee heb gekregen, omdat ik door de ziekenhuisopname van Gerard maar weinig aanwezig heb kunnen zijn.
Volgend jaar hopenlijk wat vaker!

Dit bericht is geplaatst in Kerk & gemeente met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.