Vorig jaar, eind augustus, kwam neef Cor een paar dagen bij ons logeren.
We gingen naar DoeZoo in Leens, naar de zeehondenopvang in Pieterburen en we gingen naar het Universiteitsmuseum in Groningen. (zie Griezelen in een museum >>>)

…. ratjes bekijken…..

Toen mijn broer twee dagen daarna zijn verjaardag vierde, nodigde ik nicht Coby (toen 16) uit om ook eens één of twee dagen bij ons te komen, dan zouden we samen een ‘dagje Stad’ doen. Vrijdagmiddag haalde ik haar uit school en gingen we eerst naar Wim en Carlijn om hun huisje én natuurlijk de ratjes te bekijken.
Net als haar broer wilde Coby ook graag naar het Universiteitsmuseum, dus daarna ging ik met haar én Carlijn de stad in.

Op de begane grond bekeken we de tentoonstelling “Healthy aging/ Gelukkig gezond!”.
Een mooi, divers overzicht van hoe er in de loop van de eeuwen over gezondheid is gedacht. Het begint met een paar portretten van mensen die in de 16e en 17e eeuw al honderd jaar werden. Eén van hen was Anton Haeseck, overleden in 1586 op vermoedelijk 125 jarige leeftijd. Hij had een opmerkelijke reden voor zijn hoge leeftijd: “Ick heb mij altijd verre gehouden van vrouwen, drank en gramschap.” Bij mij komt dan de gedachte op: maar heb je dan ook leuk leven gehad?
Bij de dames kwam een andere gedachte op. “Wat is gramschap?” Volgens mij is het een woord dat in de bijbel voorkomt, ik ken het van een regel uit Psalm 138 die we nog wel eens zingen: ‘Maar ziet van ver met gramschap aan, de eigenwaan van trotse zielen’.
Maar de jongere generatie heeft het woord kennelijk al niet meer meegekregen; in het woordenboek staat: boosheid, toorn, verontwaardiging, wrevel.

Boven in het museum is het rariteitenkabinet wat het museum zo bijzonder maakt.
Er waren geen audio-tours meer, maar je kon wel een app downloaden waarop 21 items met een podcast werden toegelicht. Erg  leuk! Zo liepen we het museum door met de bijbehorende verhaaltjes op de achtergrond.

Ook eens naar Groningen? De Van Rossems gingen je voor. Hierbij een link naar de pagina ‘De Van Rossems in het Universiteitsmuseum’>>>> Hierop vind je een kort verslagje van het bezoek en kun je twee korte video-fragmenten bekijken.