een alternatief voor 'de waan van de dag'

25 juli: Van gas los (2): Kan dat zomaar dan?

Vandaag het tweede gas(t)blog van Gerard in de serie ‘Van gas los’:

Aanstaande maandag en dinsdag gaat het gebeuren. De CV-ketel gaat er uit en de warmtepomp wordt geïnstalleerd. Naar aanleiding van mijn eerste blog over gasloos verwarmen kreeg ik nogal wat vragen. Veel mensen willen wel van het gas af maar vragen zich af of dat zo maar kan. Heel vaak wordt die vraag vanuit de Trias Energetica benaderd. (zie afbeelding rechts).
Niet iedere woning is direct geschikt om te verwarmen met een warmtepomp. Zonder nu de expert uit te hangen zal ik hieronder uitleggen hoe je het principe van de Trias Energetica kunt toepassen.

Energiebesparing;
Het begint eigenlijk altijd met de vraag: “Hoe goed is je woning geïsoleerd en hoeveel energie heb je de laatste vijf jaren gemiddeld verbruikt?”
Even onze woning als voorbeeld: wij gebruiken gemiddeld zo`n 1600 m³ gas waarvan ongeveer 400 m³ voor het koken en 1200 m³ voor het verwarmen. Onze woning is gebouwd in 1960. De spouwmuren en het dak zijn na-geïsoleerd. De begane grondvloer is van schuimbeton. Conclusie:  de woning is voldoende geïsoleerd,  maar niet zo goed als bij een nieuwbouw woning.

Energie efficiëncy;
De volgende vraag is: “Hoe zuinig is je verwarmingsinstallatie?”
Om de woning met een warmtepomp te verwarmen is het noodzaak om een laag-temperatuur verwarming te hebben. Met laag-temperatuur wordt bedoeld dat het watercirculatie systeem met ongeveer 40 graden in plaats van 65 graden de woning kan verwarmen. Het meest ideale systeem daarvoor is vloerverwarming, maar het schijnt dat ook convector radiatoren en ook luchtverwarming tot de mogelijkheden behoren. Onze woning heeft beneden vloerverwarming, maar boven nog gewone standaard radiatoren. De radiatoren boven worden met een watertemperatuur van 45 graden verwarmd. Misschien moet ik hier en daar nog eens een convector-radiator plaatsen. We gaan het eerst maar even proberen, het hoeft boven ook geen 20 graden Celsius te worden.

Duurzame opwek;
De laatste vraag is: “Kan ik zelf de energie duurzaam opwekken of koop ik groene energie?”  Heb je de woning voldoende geïsoleerd en heb je een efficiënte verwarmingsinstallatie (dus matig gasverbruik), dan kan de CV-ketel heel goed worden vervangen door een elektrisch aangedreven warmtepomp (energieverbruik rond de 4000 KW). Als je daarbij ook zelf met zonnepanelen duurzaam elektriciteit opwekt, dan voldoe je ook nog eens aan het groene deel van de Trias Energetica. Op onze woning komen 26 zonnepanelen waarmee we naar verwachting tenminste 90% van de benodigde energie kunnen opwekken. Daarbij maken we gebruik van de bestaande zonneboiler met twee zonneboiler-panelen. De zonneboiler ondersteunt de warmtepomp.

  • Goed geïsoleerde woning
  • Laag temperatuur verwarming.
  • Voldoende ruimte voor een warmtepomp binnen. (ter grote van een flinke koelkast)
  • Een goede buiten locatie voor de ventilator (maakt een zoemend geluid max. 50 db)
  • Voldoende dakvlakken op zon georiënteerd en geschikt voor zonnepanelen

De conclusie is dat niet iedere woning zomaar geschikt is om ‘Van gas los’ te gaan, maar hiervoor meestal wel geschikt gemaakt kan worden. Natuurlijk komt daar dan wel wat bij kijken. Het kan een hele investering worden als de woning op de meeste onderdelen nog niet geschikt is. Gelukkig zijn er subsidie mogelijkheden en zijn er gunstige leningen beschikbaar. Daar wil ik de volgende keer iets over schrijven.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Ik hoor het graag!
Blog ‘Van gas los deel 1 gemist? Klik hier: Als er één schaap over de dam is >>>

Vorige

24 juli: Het is.

Volgende

26 juli: Even zomervakantie.

  1. Herald Noot

    Goed en duidelijk verhaal met aandacht voor alle aspecten. Zeer nuttig voor iedereen die er wat meer van wil weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén