Gerard schrijft leuke blogs over onze avonturen op weg naar het gasloze tijdperk.
Degelijke verhalen, veel informatie, duidelijke uitleg, helemaal goed.
Maar er gebeurt natuurlijk van alles omheen en ik ben er wel voor om dat ook voor het voetlicht te brengen.

Maandag 30 juli begon Mebatherm met het installeren van de warmtepomp. Die ochtend had ik gewerkt en toen ik terugkwam uit Groningen stonden er twee hevig transpirerende mannen in ons achterhuis. Chris en Willem, aangenaam. Mijn Gerard stond nog erger transpirerend buiten in de zon een sleuf te graven ‘voor een leiding door de grond’. “Zwaiten dokter!”
Ondertussen moest er boven van alles worden aangepast. Kasten moesten leeg, er werden gaten geboord, kabels getrokken, er moest van alles in de meterkast gebeuren en al doende banjerde iedereen de hele dag door het huis, trap op, trap af. Met stof, zand en zaagsel aan hun schoenen. Na twee dagen kon ik mijn naam schrijven in het stof op de nachtkastjes op onze slaapkamer.

“Als je naar de winkel gaat wil je dan cola en kadetjes meenemen? En kroketten en hamburgers?” Tuurlijk.
’s Middags zette ik thee. “Mannen: thee!”
Maar daar waren de mannen niet van.
Cola lustten ze graag, zo koud mogelijk.
Toen ze de eerste dag weggingen hadden we geen warm water.
Geen probleem, we kookten wel wat als we dat nodig hadden.

De volgende dag,dinsdag de 31e, was ik ook thuis. Zo’n dag ben je druk met de catering; verder loop je iedereen alleen maar in de weg, dus ik kon mooi achter de computer een digitaal fotoalbum maken van het eerste half jaar van 2018. Tussen de middag hadden we broodjes met een warme snack. Na een broodje hamburger en een broodje kroket vroeg Gerard of hij nog wat in de pan kon gooien. Ja man, een hamburger zouden ze nog wel lusten.

De thermostaat die bij ons werd geïnstalleerd heeft een naam: Anna heet ze.
“Anna is cool. Anna is intelligent. Anna is mooi.” stond op het doosje waar ze in zit. Eén van de mannen zat de tekst op het doosje te bestuderen en constateerde dat hij zo’n vrouw niet in huis wilde hebben. “Wat ’n wiesneuse. En zoveul noten op zang…..”
Ze kregen het in twee dagen niet helemaal klaar. Toen ze weggingen werd gezegd: “O ja, je hebt nog geen warm water. Vrijdag komen we terug om het helemaal aan te sluiten.”
Twee dagen namen we een koude douche. Dan kun je heel snel. En dan weet je ook hoe zulke verwende sikken wij eigenlijk zijn.

Die vrijdag moest thermostaat Anna nog worden geïnstalleerd en aangesloten op de pomp. Daarvoor kwam apart iemand van Techneko; Bert, aangenaam. Deze keer kwam Joost van Mebatherm zelf langs met warme gehaktballen. Yum! Ook dit lieten de mannen zich weer prima smaken. Toen iedereen ’s avonds weg was konden we weer een wasmachine aanzetten en warm douchen. Wat kun je dat dan waarderen!
Trouwens: het foto-album is inmiddels klaar.