Mijn moeder las heel andere boeken dan ik.
Zij was van de streekromans en dan op het laatst ook nog in ‘grote letter’-uitvoering.
Bijna al haar boeken hebben we dan ook naar de Roder Boekenmarkt gebracht; een paar heb ik gehouden uit nostalgische overwegingen.

Van één van die boeken weet ik zeker dat mijn moeder het nooit heeft gelezen. Het is een boek met een hard kaft en je kon zien dat het nog nooit open is geweest.

Het is ‘Het huis waar jij van hield’ van Tatiana de Rosnay en het speelt in het Parijs van vóór Haussman.
Dat vraagt enige uitleg. Het middeleeuwse hart van de stad Parijs is in de 19e eeuw helemaal met de grond gelijk gemaakt, om plaats te maken voor brede boulevards uitlopend op grote pleinen.
Er werden nieuwe, ruime huizen gebouwd; de stadsvernieuwing werd uitgevoerd door Haussman in opdracht van Napoleon III.

In het boek maken we kennis met Rose Bazelet die woont in het oude gedeelte van Parijs. Eerst leek haar huis veilig voor de plannen van Haussmann omdat het naast een kerk stond, maar als het boek begint heeft de buurt ‘de brief’ gehad waarin onteigening wordt aangekondigd.
Heel langzaam ontvouwt het verhaal zich. We lezen dat Rose weduwe is en een dochter heeft en we maken kennis met de mensen die in de buurt wonen; je voelt de ontreddering en de boosheid over het onrecht dat hen wordt aangedaan.

Door dit boek kom je even in een andere tijd. De toenmalige mode wordt beschreven, het standsverschil, de omgangsvormen en het dagelijkse leven in de binnenstad van Parijs.
‘Het middeleeuwse hart van de stad is destijds  met de grond gelijk gemaakt’ is een zin die je hoort als je een stadswandeling in Parijs doet met een gids. Je ziet de brede straten, de mooie pleinen en je hoort de gids zeggen dat het zegen voor de huidige stad is dat Haussmann en Napoleon III destijds hun plannen zo rigoureus uitvoerden.
In dit boek lees je hoe het voor de bewoners geweest moet zijn. Jarenlang in een bouwput wonen. Slopershamers, stof en constant lawaai. Alleen ’s nachts was het stil.
Als het boek uit is heb je het hele levensverhaal van Rose gelezen. Het was een mooi verhaal, maar voor mij was de ‘geschiedenis-entourage’ minstens zo leuk en interessant als het gezinsleven van Rose en haar Armand.

Tip: op donderdagavond presenteert Philip Freriks op NPO2 het programma ‘Een Hollander in Parijs’. Afgelopen donderdag was deel 1, er komen nog 5. Philip neemt je mee naar het 19e eeuwse Parijs; onze dvd-recorder staat al ingesteld op ‘alle afleveringen van deze serie’.