29 mei: Hamburger

Gistermorgen werd ik wakker met Jeroen van Inkel.
Dat wil zeggen: zijn stem was op de radio toen ik wakker werd.
“Goedemorgen mensen, het is vandaag de interrrrrnationale dag van de hamburrrrgerrrr!”

Het was toen nog geen acht uur en ik dacht “Ja hoor, ja”.
In dat ochtendprogramma wordt heel wat afgeouwehoerd, dus ik schaarde de mededeling  onder de rubriek ‘gebruikelijke nonsens van Van Inkel’.
Later op de dag begreep ik dat het echt zo was. Werkelijk waar.
Hierbij een link>>> naar een website met informatie over de 28e mei: Dag van de Hamburger.

Toch heb ik nog wat geleerd over de hamburger gisteren.
Een hamburger is een platte schijf vlees mét een broodje en groenten en/of andere bijgerechten. Dus wat wij gisteravond op ons bord hadden, ik dacht heel toepasselijk op de 28e mei, was géén hamburger. Want wat lag er naast de bloemkool en de aardappelen? Het was een platte gehaktbal zonder broodje en andere dingen, naar het onvolprezen recept van mijn moeder.

Platte gehaktbal á la Ma Vrieswijk:

  • 200 gram mager  gekruid rundergehakt
  • een halve gesnipperde ui
  • een fijngemalen beschuit
  • beetje maggi
  • beetje nootmuskaat
  • beetje kerrie
  • alles door elkaar husselen en twee ballen van draaien.
  • ballen platdrukken.
  • platte ballen gaar braden in een juspan: dan heb je ook nog lekkere jus met stukjes ui.

Op de foto de platte bal voor en na het braden.

Overigens: vandaag, 29 mei, is de internationale dag van het bedplassen.
Echt waar.
Kijk maar >>>
Daar ga ik maar geen blog over schrijven….

Dit bericht is geplaatst in Alledag, Koken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.