een alternatief voor 'de waan van de dag'

9 augustus: Van gas los (3): Een DUURzame investering.

Ketel er uit…..

Vandaag het derde gas(t)blog van Gerard; zoals beloofd schrijft hij deze keer over de financiële kant van deze duurzame investering.

Eerst even over vorige week. Op 30 en 31 juli hadden de installatie monteurs van Mebatherm hun eerste klus als deze. Ze begonnen vol enthousiasme aan het karwei en ook het kantoorpersoneel kwam bij toerbeurt kijken en liet zich informeren over de voortgang. De ervaren vakmannen waren leergierig en als ze er zelf niet uit kwamen lieten ze zich bijstaan door YouTube instructiefilmpjes. En als het dan lukte hoorde ik ze tegen elkaar zeggen: “Dit is gaaf hè?”
Na drie dagen hard werken en veel ontdekken van nieuwe technologie was de klus

….warmtepomp er in!

geklaard. Het resultaat is super!!

Is het financieel interessant?
Als er over duurzame investeringen wordt gesproken dan gaat het al snel over terugverdientijd: hoelang duurt het voordat je je investering hebt terugverdiend?
Wel bijzonder, want bij de aanschaf van een nieuwe auto hebben gaat het daar nooit over.  Waarschijnlijk komt dat omdat we nog altijd een goedkoper alternatief hebben, namelijk de CV-ketel. Het gaat natuurlijk wel over een flinke investering en het geld moet wel beschikbaar zijn. Een warmtepomp is toch al gauw vijf keer duurder dan een nieuwe CV-ketel. Daarom geeft de overheid een subsidie van ruim tweeduizend euro, ongeveer 20% op de aanschaf van een warmtepomp.  Het verwarmen van je woning is dan wel gasloos maar er is geen financiëel voordeel.  Een warmtepomp alleen verdient zichzelf niet terug, want de kosten voor het energieverbruik zijn nagenoeg gelijk aan die van de CV-ketel; 4000 KWH stroom of 1200 m³ gas, dat maakt niet het verschil.

Wat het financieel interessant maakt zijn de zonnepanelen. De combinatie met zelf energie opwekken maakt dat investering in twaalf jaar terugverdiend kan zijn. Op zonnepanelen wordt geen subsidie verstrekt, maar je kunt wel de BTW terug ontvangen van de belastingdienst.

Opties om te financieren.
Om het totaal te financieren zijn er twee opties.  Met eigen geld of met geld van Energiebespaar-lening van de provincie Drenthe. Met eigen geld is natuurlijk het voordeligst, maar de rente op de lening van de provincie is erg gunstig, namelijk rond 1%! En het is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

Heb je nog keuze?
Voor eigenaren van bestaande woningen aangesloten op het gasnet is er nog een keuzemogelijkheid. Nieuwbouwwoningen waarvan de vergunning na 1 juni 2018 is aangevraagd moeten al gasloos worden gebouwd.

De laatste tijd lijkt het erop dat de overheid het gas meer gaat belasten en elektra fiscaal gunstiger gaat maken. Dat wordt uitgelegd als een stimulans om te kiezen voor gasloos verwarmen.
Wil je duurzame energie (groene stroom), dan is zelf opwekken de beste optie en als dat niet lukt koop dan groene stroom in. Mijn advies is om ook eens aan een lokale maatschappij zoals een Energiecoöperatie te denken. Ze doen goed werk, omdat inkoop van lokaal opgewekte duurzame energie hun business is.

Tenslotte.
Veel zaken in het leven blijven een eigen keuze. Kies je voor duurzaam en wil je geen gebruik meer maken van fossiele brandstof? Denk dan niet in terugverdientijden, maar in… ‘wat kan ik financieel dragen en heb ik dat er voor over?’
Net als bij een auto, een nieuwe keuken of badkamer?
Wat mag het kosten? Mag het wat kosten?

Op 30 & 31 augustus worden zonnepanelen geplaatst, daar zal mijn volgende gas(t)blog over gaan.

Hieronder het overzicht van alle delen van deze blogserie:

1. Als er één schaap over de dam is…>>>
over hoe het besluit ‘Van gas los’  tot uitvoering werd gebracht.
2. Kan dat zo maar dan? >>>
over de voorwaarden en de eisen die gesteld worden aan je huis voor ‘Van gas los’.
3. Een DUURzame investering >>>
de CV-ketel eruit, de warmtepomp er in.
4. Back stage >>>
een blik achter de schermen: werkers over de vloer.
5. Zonnepanelen – mooier wordt het niet >>>
over het plaatsen van de zonnepanelen en alle achtergrondinformatie.
6. Van gasstel naar inductiekookplaat >>>
Een geheel andere manier van koken.

Vorige

8 augustus: Vakantie-handwerk-dingetjes

Volgende

10 augustus: Aaltje-dag in Harderwijk

  1. Herman

    Wat een goede en duurzame actie Ada en Gerard.

    • Ada

      Moi Herman, bedankt voor je compliment! Je kunt a.s. zaterdag bij ons in huis komen kijken: we doen die morgen mee aan de Nationale Duurzame Huizenroute. Welkom!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén