Op onze jaarlijkse Aaltje-dag zocht ik met schoonzus Ali de hanzestad Kampen op. De oplettende bloglezer zal zich misschien herinneren dat ik daar in het najaar al met mijn broer (zie ‘Brusdag‘) was. Je zou denken ‘dan heb je de stad Kampen toch al gezien?’ maar dat is maar ten dele waar. Ja, we liepen hetzelfde stukje langs de IJssel en we bekeken de drie oude stadspoorten, waar ik weer net zo van onder de indruk was als in november (zie ‘Ontsnappen uit een stadspoort‘)
Maar verder…. was het een andere beleving. We begonnen trouwens wel in dezelfde Konditorei, maar deze keer zaten we buiten op het zonnige terras. Met koffie en een advocaatbol. Nog lekkerder dan dat hazelnootschuimgebak, Henk!
We liepen de Hanzestadswandeling en begonnen met een wandeling naar het midden van de IJsselbrug. Van daaruit hadden we een geweldig uitzicht op de rivier. We zagen zelfs de Kamper Kogge varen; dat is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. Vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge zetten zich op allerlei manieren in om het schip – de enige varende kogge in Nederland – in de vaart te houden en zo een bijdrage te leveren aan de cultuurhistorie van de Hanzestad Kampen en het varend erfgoed van Nederland. Meer weten? Hierbij een link naar hun website.
De grote Bovenkerk was ook open. Tegenwoordig sta ik bijna wekelijks te gidsen in de Catharinakerk bij ons op de Brink in Roden, maar deze kerk is toch echt wel wat groter en indrukwekkender. Ook in die kerk heeft de beroemde orgelbouwer Hinzs een orgel gebouwd. Hierbij een link naar de website van de Bovenkerk; bekijk dan vooral ook even het filmpje dat daar op staat, dan zie je wat wij gistermiddag hebben gezien.
Bovendien zie je dan een prachtige opname van de stad Kampen vanuit de lucht.
Maar met Ali ga ik natuurlijk ook even naar de Hema.
Waar we in verband met een storing niet konden pinnen, zodat we op zoek moesten naar een pinautomaat.
Lang leve Google-maps.
En naar de Xenos.
En twee handwerkwinkeltjes! Dat heb ik met mijn broer toen natuurlijk niet gedaan, die heeft andere interesses. Sigaren bijvoorbeeld.
We genieten van kleine, pittoreske steegjes waar bloemen de sfeer bepalen, wijzen elkaar op oude, scheefgezakte gevels, mooie Jugendstill-details boven ramen en zoeken op het verfrommelde en natgeregende plattegrondje naar de naam van een oud gebouw.
Verder moeten we natuurlijk het werk, de kinderen, de toestand in de wereld én alle nieuwtjes binnen de familie Waninge bespreken, dus daar nemen we uitgebreid de tijd voor tijdens, koffie-, thee- en lunchpauzes.
Een beetje verregend maar helemaal op de hoogte van Kampens Hanze-verleden en helemaal bijgepraat zochten we de auto weer.
Een dagje oude Hanzestad: wat heeft Nederland ons veel te bieden op het gebied van geschiedenis!
Benieuwd wat we deden op voorgaande Aaltje-dagen?
2022 Aaltje-pad in Smeerling & klooster Ter Apel
2021 Appingedam
2020 Zoutkamp & Peasens-Moddergat
2019 Groningen
2018 Harderwijk – Marius van Dokkum
2017 Amsterdam – Hermitage
2016 Deventer stadswandeling
2015 Zwolle stadswandeling
Geef een reactie