Het was weer tijd voor de jaarlijkse ‘Aaltje-dag’: een dagje uit met schoonzus Ali.
Wij hoeven nooit lang na te denken over wat we gaan doen.
Oude stad, museum, dagje winkelen: gezellig.
Tot nu toe bezochten we steeds een stad, maar afgelopen woensdag zochten we de wijdsheid van Noord Nederland op: Zoutkamp en Paesens-Moddergat.

Klinkt niet spectaculair hè?
Was het ook niet; het bracht precies wat Ali en ik van Aaltje-dag verwachten.
Zoutkamp was tot de aanleg van het Eemskanaal in 1876 de enige toegang tot de stad Groningen vanaf de zee, strategisch van groot belang dus. De Spanjaarden legerden er tijdens de Tachtigjarige Oorlog groot garnizoen. In 1576 bouwden ze de verdedigingsschans Soltecampe; zo werd Zoutkamp een bolwerk van de troepen van de  Spaanse koning.
Overal in het havengebied vind je nog sporen van de geschiedenis van Zoutkamp, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat wij ons in eerste instantie vooral richtten op de openingstijden van de plaatselijke bakker annex lunchroom, waar we genoten van koffie met iets lekkers. Heel lekkers. Als we dan toch een calorierijke dag hebben….

We wandelden door de haven, vonden stukken van de oude dijk en ontdekten dat garnalen een grote bron van inkomsten zijn in die omgeving.
Na een heerlijk ’twaalf-uurtje’ in ZK86 (van te voren gereserveerd) reden we over de Lauwersmeerdijk naar Noord Friesland en verwonderden ons ondertussen over hoeveel moois dit deel van het land te bieden heeft. Wisten we eigenlijk niet. Heel veel andere mensen kennelijk wel, want het mag dan een zeer dun bevolkt gebied zijn, het wemelde van de fietsers, wandelaars en dagjesmensen. Bij de boot naar Schiermonnikoog was het zelfs druk.

Langs monumentale boerderijen en ‘leeg landschap’ reden we naar onze volgende bestemming. Net als het dorpje Wierum waar we op Hemelvaartsdag waren is Peasens-Moddergat een pittoresk vissersdorpje. We wandelden van de oude kerk (1250) naar ons doel van die woensdagmiddag: het mini-openluchtmuseum ‘It Fiskershuske’.
Hier krijg je een goed beeld van de kustvisserij in voorgaande eeuwen en het leven van de mensen die daar toen woonden. Eén huisje is helemaal ingericht rondom de ramp van Moddergat in 1883, waarbij 83 vissers omkwamen.
In ‘Klaske’s Húske’ liepen we langs de kamers die ingericht zijn in de stijl van de vroege twintigste eeuw; het herinnerde ons in meerdere opzichten aan onze oma’s. Hun werkschorten en jurken hingen aan de kapstok en we herkenden veel van de antieke huisraad en sieraden.

Op de dijk, wind in het haar, met uitzicht op de Waddenzee constateerden we spijtig dat het alweer bijna vier uur was.
Jammer ja.
We hadden nog lang niet alles gezien en we waren ook nog lang niet uitgepraat.
Want naast het bezoeken van stukjes bijzonder Nederland is ‘beppen en kleppen’ namelijk ook een belangrijk onderdeel van een Aaltje-dag.

Benieuwd wat we deden op voorgaande Aaltje-dagen?
2019 Groningen
2018 Harderwijk Marius van Dokkum
2017 Amsterdam Hermitage
2016 Deventer stadswandeling
2015  Zwolle stadswandeling