Maandagmorgen 11.00 uur. De eerste huishoudelijke klussen zijn klaar en ik zit met een kop koffie achter m’n beeldscherm de website van de kerk bij te werken.
Op de luidsprekertjes de Arbeidsvitaminen, Radio 5.
Benny Neyman komt voorbij en ik hoor flarden van zinnen voorbij komen:

‘Doodgewoon met leven doorgaan, laat maar waaien, laat maar gaan”

“Je moet je eigen lasten leren dragen
Dan valt het achteraf misschien wel mee
Wat heeft het nou voor zin te zitten klagen
Kom, waai maar lekker met het leven mee”

De kerkdiensten van a.s. zondag, de linkjes  en de afbeeldingen liet ik even voor wat het was.  Het was niet eens een mooi lied, het was de tekst die me raakte.
Doodgewoon met leven doorgaan.
Zondagmiddag sprak ik op een feestje een familielid dat bij de uitvaart was geweest van één van de jongens die omkwamen bij het dodelijke ongeluk in Assen van twee weken geleden.  Twee jonge levens eiste dat ongeluk en zondagmiddag ving ik door de verhalen even een glimp op van al die andere levens die ook onherstelbaar beschadigd zijn door dit ongeluk.
‘Doodgewoon met leven doorgaan’ is dan een dooddoener.
Alle woorden schieten trouwens in zulke situaties te kort.

Als ik het op mijn eigen leven betrek: ik probeer wel te leven zoals in het liedje wordt bezongen. Proberen niet te teveel te blijven in hangen in wat je in het leven aan nare dingen overkomt en vooral benadrukken wat wel goed gaat. Stilstaan bij geluksmomenten maar daarbij ook de tijd nemen voor het verwerken van verdriet.
‘Doodgewoon met leven doorgaan’ betekent soms ook: even niet zelf zwemmen, maar je met de stroom/tijd mee laten drijven.

Zo zit ik dan te mijmeren bij mijn toetsenbord.
Inmiddels is er weer een ander liedje op de radio.
‘I love you because’ gezongen door Jim Reeves met die prachtige stem van hem.
Mmmmmm.
Mooi.
Waar was ik ook al weer mee bezig?
Wie ging er zondag ook maar weer voor?
Een prinses? Oh ja: zondag is de Zandprinses>>> in Op de Helte!

Toen ik voor dit blog wilde linken naar het lied “Laat maar lekker gaan” van Benny Neyman, ontdekte ik dat het eigenlijk een Maastrichts lied is. ‘Kallem aon met leve doorgoon” ……op internet vond ik alleen maar de Limburgse versie. Veule mooier ok nog es.
Hierbij een link naar een YouTube video met het nummer en een link naar een PDF dat ik heb gemaakt Laot mer lekker goon met de Limburgse tekst van het lied met daarnaast de Nederlandse tekst; een vertaling mag je het niet noemen.